40 дупничани от дружеството на хората с увреждания ходиха около 3 часа пеша от Боровец до Мальовица

  • Шефката на сдружението Николина Спасова: Бяхме в Бельовата черква, Чакърова поляна, преходът бе изпитание и приключение

 

40 души от Дружеството на инвалидите в Дупница изминаха 12 км пеша, за да се насладят на красотата и величието на Рила. Походът бе между Боровец и Мальовица и отне на възрастните хора близо 3 часа. За това време дупничани успяха да се отбият в известната самоковска църква „Света Богородица”, наречена още Бельовата черква, да се разходят и до известната Чакърова поляна.

„Знаете, че всяка година с част от хората, които са в по-добро здравословно състояние, ходим на екскурзии. Сега искаха да бъде нещо по-интересно и предложих този поход. Той беше много успешен, но труден.

Отбихме се в Бельовата черква „Света Богородица”. Направихме и преход от парк „Лъго” до Чакърова поляна. Разстоянието е 12 км. Те го изминаха за 2 ч. и 40 мин. След това се почерпихме в местен ресторант в планината. Преходът бе едновременно изпитание и приключение за тези хора, но се заредиха с много емоции, дишаха чист боров въздух”, разказа председателката на дружеството Николина Спасова. Тя получи символичен, но скъп подарък от най-възрастната в групата. Еленка Терзийска закичи със здравец председателката, с пожелание да е жива, здрава и дълги години да е около тях.

В дупнишкото дружество на хората с увреждания членуват около 500 души. Всички са със здравословни проблеми – едни с по-сериозни, други с по-леки заболявания. Много голяма част от членуващите в сдружението са неподвижни, на легло.