Епидемичен взрив на морбили в училището в кюстендилското село Раждавица, децата са от Кюстендил и Дупница

Снимка: Архив

Истински бум на болни от морбили са регистрирали през последните дни здравните експерти в Кюстендилско. Новите случаи са 27 болни за последната седмица от 27 май до 2 юни, а общият броя на заболелите в областта от началото на годината до 2 юни вече е 63, като по-голямата част от тях са деца. Най-голям брой заболели – 30, има във възрастовата група от 5-9 години. Девет са болните на възраст от 1 до 4 години.

Най-много болни има в община Дупница – 30, в Кюстендилска община са 23, в Бобов дол – 9 и Сапарева баня – 1.

При 16 от болните са настъпили усложнения, като един е с менингоенцефалит – възпаление на мозъчните обвивки, трима са с диариен синдром, а останалите са с пневмонии и бронхити.

„Към момента можем да кажем, че има епидемичен взрив на морбили в училището в село Раждавица, което се посещава от деца от Кюстендил и Дупница. Почти 100% от болните са представители на ромския етнос, като изключим двама здравни и един социален работник. Точна бройка не можем да кажем, тъй като част от пробите могат да бъдат отхвърлени. За момента няма какво да направим, тъй като децата посещават общежитието от понеделник по петък, след това се прибират по домовете си, където имат контакт и с по-възрастни членове от семействата. Повечето от тях, поне по документация се води, че имат по една доза ваксина в тази възраст 5-9 години. Към момента няма да бъде затваряно училището в Раждавица”, коментира д-р Илиана Кръстева от Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Кюстендил.

Тя допълни, че единствената мярка при морбили е имунизация и ограничаване на контактите, но сега не може да се прибегне към масова имунизация, тъй като всичките заболели по документация се водят редовно имунизирани.

Симптомите на заболяването са повишена температура, хрема, кашлица, конюнктивит, може да има и болки в гърлото и след 4-5 дни се появява характерен обрив, първо зад ушите и по лицето, а след това и по цялото тяло.

“Апелирам към всички, които подлежат на имунизация или имат някакъв пропуск, незабавно да потърсят личния си лекар и да се имунизират. Отделно от това да се ограничат контактите, да не се струпват много деца на едно място. Заболяването е много заразно, предава се по въздушно-капков път”, каза още д-р Кръстева.