В Дяково отбелязаха Спасовден с литургия и курбан за здраве

Отец Георги отслужи водосвета.
  • Братята магистрати Ивайло Василев и Камен Иванов почетоха празника край параклиса „Възнесение Господне”

 

Параклисът „Възнесение Господне” („Свети Спас”) събра за храмовия си празник хората от Дяково и техни гости. Празничната литургия по традиция бе отслужена от отец Георги Паликарски. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия освети и курбана, приготвен от Стоян Кадийски.

Готвачите на курбана
Бившата шивачка Гала бе омесила пита.

Известният майстор на курбани в Дупнишко и неговите помощници Йордан Стефанов, Йордан Иванов, Антонио Стефанов и Пламен Найденов раздадоха за здраве 6 казана с чорба – от агнешко, овче и пилешко месо. Оркестър от Радомир и певицата Кита и тази година се погрижиха за веселата част.

Параклисът бе построен преди близо 20 години на старо оброчище. Оброчният камък с надпис „Св. Спас” бе вграден в олтара на малката черква на един от хълмовете в селото в близост до древна могила. Инициативата за строителството бе на дупнишкия прокурор Ивайло Василев, чийто род е от Дяково.

Камен Иванов (в средата) с баща си и сина си
Прокурор Ивайло Василев (вторият отляво надясно) със сина си Димитър и част от празнуващите

Храмът бе изграден под ръководството на магистрата с помощта на местни хора. Ивайло Василев бе довел в черквата сина си Димитър. Празника уважи и бащата на прокурора – бившият преподавател по български език и литература Васил Христов. Дошъл бе и другият син на учителя – съдия Камен Иванов, известен магистрат в София и бивш член на Висшия съдебен съвет. „Радващо е, че все повече хора идват в параклиса и на празника”, коментира Ивайло Василев.

„Гостите наистина са достатъчно, но хората застаряват и все по-трудно намирам помощници за подготовката на празника. Много ми беше трудно”, допълни Здравка Тонева, кметицата на съседното село Кременик. Тя за поредна година бе сред основните организатори на празника.

Оркестър от Радомир пя за присъстващите.

„Това е една от най-красивите местности в селото, оттук се виждат няколко планини, точно отсреща са черквата „Рождество Богородично” и бившето училище на Дяково. Радваме се, че се изгради този параклис и вече години наред се събираме на Спасовден, за да почетем заедно този голям християнски празник, споделиха хора от селото.