Дървета на Аврам, Давид и Яков засадиха за празника на Долна баня

  • Заря, концерти и 7500 изпечени кебапчета имаше за хилядите гости, бай Димитър Зафиров даде печен агнешки курбан

 

Жителите на Долна баня и техните гости отбелязаха празника на града с голям събор в историческата местност Свети Спас в подножието на Рила планина в едноименното село Свети Спас. Празникът тази година бе и юбилеен – навършват се 45 години от обявяването на Долна баня за град. По традиция празникът започна с тържествена църковна служба в манастирския храм “Възнесение Господне”. Тържествен и паметен бе църковният ритуал, тъй като наскоро завърши първият етап от възстановяването на манастира по проект на Програмата за развитие на селските райони.

Енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужие с неговия син свещеник Емануил Димитров отслужиха тържествен водосвет и бе извършено обновление на манастирския храм, след което бе отслужена и света божествена литургия с лития около църквата по случай храмовия й празник. Бяха осветени и новите икони, както и новият кръст, в чест на прежде починалите монаси, йеромонаси, свещеници, дякони и архиереи, служили в манастирската обител и погинали за вяра, род и чест българска от турските набези по време на робството от Констанция и селата Венетица, Юрта и Койчовец, дали по-късно началото на днешна Долна баня.

В чест на празника в манастирската градина бяха засадени облагородените и подарени от местния агроном Валентин Стойнев дървета на Аврам, Давид и Яков. Секвоя гигантея засади председателката на Общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова, японска секвоя пък засади главната счетоводителка на общината Нина Арнаутска, а пък дървото на Аврам – отец Пламен Димитров. Официалната част на събора започна с химна на България и с традиционното приветствено слово на кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов. За доброто настроение на хилядното множество се погрижи младата народна певица Валерия Момчилова. В празничната програма взеха участие и възпитаници от Детска градина “Юрий Гагарин”, самодейци от Народно читалище “Рила – 1898”, както и гости самодейци от съседното самоковско село Марица.

По традиция и на този събор бай Димитър Зафиров от Долна баня бе събрал своите роднини и приятели на празнична трапеза с печен агнешки курбан под вековната круша. Безплатен автобусен транспорт бе осигурила общината през празничния ден, който ползваха както долнобанци, така и техните гости.

Отново по традиция празничен обяд с вкусна скара имаше за местните хора, като бяха изпечени 7500 кебапчета от персонала на кухнята от Домашния социален патронаж. Празничното настроение от подножието на Рила се пренесе вечерта на централния площад в рилския град, където за доброто настроение на всички пък се погрижи със своите песни Николай Славеев.

Красива заря озари рилско небе в късната юнска вечер и така завърши по традиция празникът на Долна баня.

Сред официалните гости на празника на Долна баня и на събора бяха директорът на Областната дирекция на МВР-София старши комисар Николай Спасов, управителят на областното ВиК-София Николай Николов, Зорница Георгиева – директор на Дирекция “Социално подпомагане” – Ихтиман и други.