Китай ще продължи твърдо да подкрепя проектозакона в Хонконг, който разрешава екстрадициите

Пекин заяви днес, че ще продължи твърдо да подкрепя спорния законопроект на властите на Хонконг, който разрешава екстрадициите към континентален Китай, въпреки вчерашните масови опозиционни протести с участието на над един милион души в бившата британска колония, предадоха „Франс прес” и „Ройтерс”.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви на пресконференция, че Китай също така е твърдо против “всякаква намеса на външна сила в законодателните дела на Хонконг”.
Официален представител на САЩ заяви, че Вашингтон следи внимателно положението. Той отбеляза, че ставащото уронва доверието на хонконгската общественост в бъдещето на “една страна, две системи”.
Председателката на местната Американска търговска камара Тара Джоузеф заяви, че под въпрос е надеждността на Хонконг.
“Приемането на този закон ще стане за сметка на бизнес общността и се опасяваме, че това ще навреди на бизнес доверието”, каза тя.
Хонконгската опозиция призовава за протести и стачки в сряда, когато местният парламент ще разглежда проектозакона.
Текстът разрешава екстрадиции към всички страни, с които Хонконг няма двустранно споразумение, включително континентален Китай. Властите казват, че този закон ще запълни юридическа празнота и ще позволи градът повече да не служи за убежище на някои престъпници.