Голмайсторът Симеон Димитров: Показахме, че в малък град като Дупница има много футбол, но няма реализация за младите

Симба получи наградата за най-полезен играч за „Марек U19”.
  • В „Марек” сме научени да се борим докрай и да се справяме с трудностите, мечтата ми е да играя на професионално ниво, каза футболистът

Симеон Димитров е един от най-добрите млади футболисти в Дупница. Голмайсторът на юношите на „Марек” до 19 години изигра ключова роля за спасението на отбора в Елитната група със своите попадения и асистенции. Той записа цели 10 гола за юношите старша възраст (най-много от целия отбор) и се отличи и с 3 попадения за мъжкия състав в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Добрите му изяви не останаха незабелязани и неговото име бе първото, обявено от наставника Цветан Видински като ново попълнение за мъжкия отбор. На церемонията „Футболист на годината на Дупница 2018” той получи и приза за най-полезен футболист за изминалата година на отбора на „Марек U19”.
„Симба”, както е известен сред съотборници, приятели и фенове, сподели пред „Вяра” за началото му във футбола, подвига с оставането в Елитната дивизия. 19-годишният нападател говори пред „Вяра” за своите мечти и бъдеща реализация.

Симеон Димитров с екипа на „Марек”

– Мони, кога започна да тренираш футбол и как започна всичко?
Още от малък съм запален по този спорт и тренирам футбол от около 13 години, тоест от първи клас. Всичко започна от 5-годишна възраст, когато изгледах за първи път футболен мач по телевизията (финал на Шампионска лига „Милан” – „Ливърпул”). След този мач замечтах и аз да заиграя един ден в такива големи отбори. Всеки ден играех футбол на улицата, от сутрин до вечер, с приятели.
– Винаги ли си играл на сегашната си позиция?
Откакто тренирам, съм сменил доста постове – универсален играч. През годините съм играл като опорен халф и защитник, а сега треньорът ме ползва като нападател и крило.
– Разкажи ни за сезона в Елитната група до 19 години. Вашият наставник Цветан Видински подчерта, че сте имали доста проблеми през цялата година, но въпреки това успяхте да се спасите…
През цялото време бяхме реалисти и знаехме, че ще ни бъде много трудно да се борим с най-добрите отбори в България. Смея да твърдя, че направихме доста силни мачове и въпреки всички проблеми ние показахме, че има много футбол в малък град като Дупница. Нашите проблеми бяха от кадрово отношение. 00 набор сме 6-7 момчета и за всеки мач попълвахме групата с по-малки деца, дори взимахме момчета от 04 и 05 набор.
– Ти си един от капитаните и лидерите на отбора, както и голмайсторът на „Марек U19”. Как успяхте да се вдигнете със съотборниците ти?
Аз съм втори капитан, а първи е Кристиян Любенов. Нашата цел още в самото начало беше да се спасим. В трудните моменти се вдигахме сами, но също така треньорът има голяма заслуга, защото след всеки мач не спираше да ни говори и да вярва в нас.
– Цецо Видински бе категоричен, че между 6 и 8 момчета от този отбор ще започне да играе за мъжкия състав през новия шампионат в Югозападната трета лига. Първото от всички споменати имена бе именно твоето. Готов ли си за това предизвикателство?
Да така е, след толкова години тренировки аз съм готов за това предизвикателство и ще дам всичко от себе си. Поставил съм си високи цели и ще чакам моя шанс!
– Според теб ще се справят ли с очакванията и напрежението и другите момчета, които ще се качат при мъжете?
Всички сме тежки характери и аз вярвам, че и другите момчета ще се справят! Ние сме научени да се борим докрай и да се справяме с трудностите.
– А докъде се простират твоите мечти? Къде ти се иска да се реализираш след време?
Както казах, аз съм си поставил високи цели и мечтата ми е да играя футбол на високо професионално ниво. Едно от любимите ми първенства е Висшата лига на Англия.

Заедно с един от своите идоли – Димитър Бербатов

– Завърши сезона като голмайстор на отбора с цели 10 попадения в Елитната група. Отчете се и с 3 гола за мъжете в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Каква е тайната пред гола?
– Едно от най-важните неща, преди да вкараш, е да знаеш как да се пласираш на правилното място и в същото време да си хладнокръвен! Повечето ми голове са именно от намирането на правилната позиция по терена и надхитрянето над противника, било то със скорост или с финтово движение!
– Имаш ли амбиция да продължиш образованието си и ако да, къде?
Ами аз съчетавам ученето и тренировките, защото на днешно време е много важно да си образован. Студент съм в първи курс в Софийския университет.
– Кои са любимите ти футболни отбори?
Още от малък аз съм голям фен както на „Манчестър Юнайтед”, така и на „Реал” (Мадрид).
– А любимите футболисти, на които се стремиш да подражаваш?
Любимите ми футболисти са Кристиано Роналдо и Димитър Бербатов. Възхищавам се на техните голови умения и борбен дух и си мечтая един ден да достигна тяхното ниво.
– Следиш ли и практикуваш ли и други спортове освен футбола?
Освен футбола обичам да играя волейбол и тенис.
– Как обичаш да разпускаш? Какво правиш в свободното си време?
През свободното си време аз обичам да излизам навън с приятели и да ходя по плажове. Аз разпускам, като правя това, което обичам най-много.
– Известен си на футболната общественост с прякора Симба. Откъде идва това прозвище?

В действие с капитанската лента срещу „Локомотив” (Пловдив)


Преди 4 години бяхме на лагер на Албена и от там моите съотборници започнаха да ми казват Симба, тъй като сме двама с името Симеон и се бъркахме постоянно, като ни викаха по име. Прякорът ми произлезе от детското филмче „Цар Лъв“ и да си призная, аз много харесвам този мой псевдоним.
– Как изглежда Дупница през очите на един млад човек? Според някои твои връстници няма достатъчно места за забавление…
Според мен Дупница не дава необходимите възможности за реализация на младите и поради тази причина повечето младежи търсят своята реализация в големите градове. Също така единственото място за забавления е Парк „Рила”.
– Какво би трябвало да се подобри в града според теб?

Симеон Димитров като абитуриент


Първо да се обърне повече внимание върху образованието и бъдещето на младите и второ да се изгради по-добра футболна база, от която да излизат все повече талантливи деца!
– Скоро имаше избори за Европейски парламент, през есента предстоят и местни такива. Упражни ли правото си на вот?
Да, упражних правото си на вот.
– Важно ли е според теб младите хора да гласуват?
– Според мен е важно всеки човек да упражни правото си на вот, тъй като всичко зависи от обществото: кой ще ръководи и управлява страната ни.
– Живеем във времена, в които модерните технологии са навсякъде. Не прекаляват ли малко твоите връстници с фейсбук, инстаграм и другите социални мрежи и приложения?
Наистина повечето мои връстници прекаляват със социалните мрежи, което е в техен минус, но времената са такива. Повечето си мислят, че именно чрез социалните мрежи стават по-известни.
– Накрая, какво ще пожелаеш на себе си и на читателите на „Вяра”?
– Пожелавам на всички хора да бъдат здрави и да се борят за целите си докрай, а на мен си пожелавам един ден да стигна футболния връх.