Изследователят Никола Кадийски с награда „Дарител на Държавен архив-Кюстендил”

Никола Кадийски, Светла Александрова и Стефан Христов (отдясно наляво)
  • Уредникът на художествената галерия Светла Александрова-Анева с най-много посещения

  • Стефан Христов бе отличен в категорията „Приятел на Държавен архив-Кюстендил” – той е любител фотограф и запален турист

Държавен архив-Кюстендил награди дарител, читател и приятел за 2018 година. За дарител бе отличен изследователят на своя род и край Никола Кадийски.

“Благодаря за признанието, наградата и най-вече че на церемонията присъстват ученици. И като човек, бил директор на две училища в Кюстендил, ще споделя нещичко. Имам много богат и дълъг трудов стаж в различни институции, но тази институция на архивите за мен е най-важната. Тя съхранява знанието, историята, паметта на човечеството. Какво по-хубаво е някой да се запали да работи с документи. Влязох в Държавния архив за първи път преди 40 години, когато исках да напише нещо за родното ми село, рода ми, но не можех. Благодарение на всички директори на тази институция и най-вече на първия Жеко Попов ме научиха как да търся, да маркирам и съхранявам и как да отразявам това, което мен ме интересува. Затова за мен това е институцията, която прави нещо много велико”, сподели Никола Кадийски.

Ученици от ЕГ “Петър Берон” посетиха архива.

За най-голям брой посещения в Държавен архив и наградата „Читател на 2018 г.” отиде у Светла Александрова-Анева, която работи като уредник в ХГ “Владимир Димитров-Майстора”. Тя има най-много посещения в читалнята на Държавен архив – Кюстендил и е с най-много четени и преглеждани архивни документи. Стефан Найденов Христов бе отличен в категорията „Приятел на Държавен архив-Кюстендил”. Той е любител фотограф, запален турист и не спира да обикаля и запаметява в снимки всичко, до което се е докоснал. Той менажира страницата във фейсбук „Стари снимки на Кюстендил”.

Грамотите на тримата отличени връчи директорът на архива Петър Шейков, който пожела и на тримата да продължават все така да са част от тази институция.

Сред гостите на празника бяха и ученици от ЕГ “Петър Берон” в Кюстендил. В Държавен архив-Кюстендил е подредена фотодокументална изложба, посветена на читалище “Братство” и неговата история.

“Тазгодишното честване на Международния ден на архивите е презареждане или изграждане на архивите на 21-ви век. Това е много амбициозна задача, постижима до голяма степен за световните архиви, за българските е по-трудно постижима от гледна точка финансирането на хубави и добри условия за съхранение на документи. С дигитализацията се опитваме да се справим и да вървим в крак със световната дигитализация, а казано ясно – сме водени от оптимизъм, че най-накрая някой ще се сети за архивите и осигури нормално финансиране за изграждане на съвременни архивохранилища. За празника сме избрали много актуална тема. Показваме оригинални архивни документи, които не се вадят и не се показват извън сградата на Държавния архив. Такива документи са на читалище “Братство” във връзка със 150-годишнината от неговото създаване. При нас е един от най-големите масиви с исторически документи за града. При нас съхраняваме  270 папки с документи на читалище “Братство” от 1890 до 2000 година. Сградата се открива 1907 година с помощта на много средства на дарители. Ако някой някога реши да възстанови сградата от тогава на мястото, което всички наричаме сега Арката, ние имаме плана на сградата, както и имената на дарителите”, каза пред медиите директорът на архива Петър Шейков.