Медицински специалисти искат да блокират системата с протести

Снимка: БГНЕС

Специалистите по медицински грижи в Стара Загора излизат отново на протест днес по обяд. Исканията им остават същите – достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Медицинските специалисти настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

“С планираните протести ще се опитаме да блокираме системата”, заяви пред БНР медицинската сестра Мая Илиева, която оглавява синдикалната организация в частна болница.

„От днес започва от Стара Загора протест с шествие. Утре пред болница „Токуда“ ще има блокиране на движението. В болницата започна агитация срещу мен, събиране на подписи и натиск. Колегите от градовете са решили, че ще дойдат в моя подкрепа. Аз вкарах уведомление до работодателите ми за това, че искаме да протестираме на 12 юни в болницата, но ми беше забранено. Искаме да осъществим и гладна стачка, естествено и тя беше забранена. Има официален отказ за това да се протестира в болницата и да се правят каквито и да били други протестни действия“, коментира Илиева в предаването „Преди всички“ по програма “Хоризонт”. Тя изброи и другите планирани протести в сферата:

„На 14-и в Кърджали ще бъде блокиран изходът за магистрала „Маказа”. На 18-и във Враца ще има протест пред болницата заедно с блокиране на пътя пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще блокира магистралата за Пловдив. От 26 юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин ще бъде една седмица – от 13-и до 20-и, след това вече ще има масови оставки. Очаквам да се включат още градове“.

Медицинските специалисти обмислят и нов национален протест през септември, обяви Мая Илиева.

„Въпреки отпуснатите пари, въпреки методиката, която обхваща само общинските и държавни болници и не засяга останалата част от медицинските специалисти и структурите, в които те работят, въпреки всичко това, не сме стигнали доникъде“, посочи тя и добави, че нямат никаква комуникация със здравното министерство, освен писмата, останали без отговор. Според нея е необходима промяна в самата система, за да може нещата да тръгнат нормално.

По думите й никой не е усетил нещо от отпуснатите от правителството 50 млн. лв. „Хората от различни градове коментират, че няма увеличение. Ако има такова, то е между 50 и 80 лв.“, обясни тя./БНР