Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура, заяви премиерът Борисов

 “Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура. Влакът пести енергия, представлява 100 процента екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари”. Това е казал премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т), съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по проектите, които министър-председателят Бойко Борисов е инспектирал днес заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, се изтъква в прессъобщението. “Важно е хората да видят свършеното. Ние работим здраво”, е заявил министър-председателят.
С инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите. Премиерът Бойко Борисов е дал пример с данните от натовареността по магистрала “Тракия” – на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 000 автомобила.
В района на гара Белозем министър-председателят Бойко Борисов е направил оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре – Оризово. Тя е част от проекта “Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2”. В този участък са напълно подновени 28 км жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.
“Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург”, е отбелязал министър-председателят Борисов и е изтъкнал изграждането на интерконекторите и магистралите. “Съжалявам, че върна закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел”, е добавил премиерът./ БТА