Рибен курбан раздаваха на параклиса в землището на село Плоски, виха се и хора

Благой Стоев и Сашо Анталавичев

Семейство Зорка и Румен Анастасови събраха близки и приятели за празника Света Богородица – Достойно есть в района на монастира “Свети Мина”, в землището на санданското село Плоски. Преди една година в района бе построен параклис по подобие на този от Света гора, Атон и с позлатената икона на света Богородица, по поръчка на Румен Анастасов. Параклисът беше осветен от свещеници от Санданска енория.

Литургия отслужиха свещениците Благой Стоев, Георги Менчев, Димитър Манджуков, Никола Ризов и Владко Тасков.
Юлка Държанлиева и Чудомир Държанлиев
Никола Ризов, Мария и Бойка Спанова

След празничната света литургия сега бе отслужен и водосвет за здраве и благоденствие на всички миряни от свещениците Благой Стоев, Георги Менчев, Димитър Манджуков, Никола Ризов и Владко Тасков. Осветен бе и курбанът от вкусна риба на скара, приготвена от майсторите готвачи Сашо Узунов и Сашо Анталавичев. Помощници бяха сем. Юлка и Чудомир Държанлиеви, а внучката им Кирилка Рабачева покори всички с медения си глас.

Домакинът Румен Анастасов сред гостите

Фолклорна група “Здраве” с ръководител Николина Манолева изпълни автентични народни песни. Никола Кимов от Струмяни изпя песента за Самуил. За доброто настроение се погрижи оркестърът на Георги Карадашков и Андон Андонов. Под звуците на македонски песни се виеха кръшни хора. Гостите на празника бяха от Сандански, Струмяни, Плоски и Петрич.

ФГ “Здраве” с ръководител Николина Манолева