Танцов състав „Средногорски полъх“ от Ихтиман стана  абсолютен балкански шампион по фолклор за 2019-а

  • Специалната награда спечели „Нова генерация“ към Сдружение „Вдъхновение“-Кюстендил

 

Тазгодишният победител на Балканския шампионат по фолклор „Еврофолк – Жива вода 2019” е танцов състав „Средногорски полъх“ – град Ихтиман с ръководители Мариела Иванова и Десислава Иванова. Съставът спечели златния медал на шампионата, приза Гран при златен „Орфей“, титлата „Абсолютен балкански шампион по фолклор за 2019-а“ и чек на стойност 1000 евро, осигурен от община Хисаря и върчени лично от кмета инж. Пенка Дойкова.

Журито определи, че титлата „Балкански вицешампион по фолклор за 2019-а“, сребърния медал и сребърния „Орфей“ на шампионата заслужава да спечели Група „AS“ към Национален детски дворец – град Букурещ (Румъния) с ръководител Мона Теодореску.

Бронзовия медал, бронзовия „Орфей“ на Балканския шампионат по фолклор и почетното трето място завоюва Вокална формация „Карлък – 2015 г.“ – гр. Асеновград (България) с ръководител Сийка Каранлъкова.

Журиращата комисия на „Еврофолк – Жива вода 2019“ беше в състав: маестро Георги Янков – музикален специалист, Валентин Халваджиев – хореограф, Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на Интернет телевизията „Еврофолк”, основен медиен партньор на събитието. След оспорвана надпревара в конкурсната програма решението на оценителите утвърди и носителите на специалните награди във форума. По критерий „Сложност и качество“ на изпълненията е отличена Вокална формация „Орфей“ към Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД – гр. Пловдив. Художествен ръководител на групата е маестро академик Виолета Ковачева.

Специалната награда на основния медиен партньор на събитието – телевизия „Еврофолк”, е за Танцова формация „Нова генерация“ към Сдружение „Вдъхновение“ – гр. Кюстендил. Съставът с ръководител Евгений Вучков получи диплом и плакета на телевизията.

Президентът на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов имаше честта да закрие официално 8-ия балкански шампионат по фолклор “Еврофолк – Жива вода 2019” с пожеланието „да имаме силите да продължим да пазим традициите на нашите предци, да съхраняваме мъдростта и да я предаваме на следващите поколения такава, каквато я знаем, но и обогатена с нашите познания“.

Фолклорният форум се проведе в периода от 6 до 10 юни в град Хисаря (България). Равносметката отчита 3 целодневни концерта с общо времетраене над 30 часа и с участието на над 200 фолклорни групи и индивидуални изпълнители от България и Румъния. Стотици бяха изпълненията на народни песни, танци и обичаи. Организирано беше и съпътстващото събитие „Споделени традиции – път през времето“, което включваше няколко модула за онагледяване на културното наследство на Хисарския край. Състоя се и обновено издание на фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”. Факт беше и Конкурсът за традиционни хлябове с участие на местни и гостуващи фолклорни състави.

На 8 юни се проведе и дефилето на участниците, а в рамките на шампионата всички изпълнители имаха възможност да получат билети за безплатно посещение на Археологическия музей и обектите от Археологическия резерват на гр. Хисаря.