Капитанът на „Беласица-08” Кирил Стамчев: Загубихме незаслужено доста точки, разчитаме на местни момчета

  • С помощта на кмета на село Беласица се изграждат нови трибуни, продължава поставянето на седалки, грижите около терена са големи

 

Кирил Иванов Стамчев е роден на 14 май 1989 година. По футболната топка се увлича като ученик в местното училище „Христо Ботев” в часовете по физическо възпитание. От 1998 година е приет в ДЮШ на „Пирин” (Благоевград), където негов треньор е известният футболен специалист Христо Христов-Бараката, вече покойник. Контузия на лявото бедро го отказва от активна дейност и се отдава на активна почивка. След завършване на средно образование в Благоевград се завръща в родното си селище с. Беласица. Тръпката по футболната топка продължава и непрекъснато заедно с други ентусиазирани младежи поиграват на стадиона в родното място. Поради липса на представителен тим заиграва в отбора на „Калабак” (Самуилово), където престоява до 2007 година. През 2008 година е единият от инициаторите за изграждане на местния клуб „Беласица-08”, където президентът му Марчо Мазнейков привлича за треньор една от легендите на „Беласица” – Димитър Тодоров-Лит. Вече 11 години е титуляр и капитан на „Беласица-08” – футболния отбор на петричкото село Беласица. Кирил Стамчев даде обширно интервю за читателите на вестник „Вяра”:

– Доволен ли си от представянето на отбора през изминалото първенство?
– Изиграхме слаб есенен дял и силен пролетен. През първата част на изминалото първенство се събирахме много трудно, защото колегите са работещи аматьори и въпреки своето желание поради липса на свободно време не се явяваха на тренировки, което е причина да не се радваме на положителни резултати. Напролет нещата се промениха. По-често се събираше групата футболисти, на която се разчиташе за противопоставяне на колегите от другите отбори и при това положение натрупахме повече точки. Мислим за в бъдеще как да се събираме по-редовно, но това със сигурност ще стане преди старта на новото първенство.

– Мястото, което заемате във временното класиране, отговаря ли на истинските възможности на отбора?

– Категорично не. Доста точки загубихме незаслужено, без да отстъпваме на противниковите отбори, било то като гости или като домакини. По-фрапиращи са резултатите 4:4 срещу отбора на „Огражден 1955”, 1:2 срещу „Светкавица” (Митиново) и 1:2 в Самуилово, където доиграхме срещата с 10 души.

– Реално ли е класирането в областната група „Струма-2” през изминалото първенство?


– Напълно заслужено първенци в групата станаха футболистите на „Подгорец” (Коларово), защото там привлякоха много класни футболисти, някои от тях са играли в отбора на „Беласица” (Петрич) и са били участници в националните гарнитури на страната. Става дума за Петьо Динков-Маестрото, Щерю Димитров-Ромарио, Методи Стоименов-Гелс, Боби Яков, Иван Танчев и други. Не бива да подминаваме имената и на местните класни момчета – братята Димитър и Андон Мицкови, Велик Великов и не на последно място железния защитник и капитан на отбора Илиян Златков.

– Кои ваши футболисти правеха най-силно впечатление в първенството?

– Ние сме млад отбор и разчитаме най-вече на местните момчета. Приятна изненада за всички бяха 17-годишният Георги Сельов, 18-годишният Марио Чоканов, Христо Казалиев и привлеченият от Първомай 15-годишен Йордан Яков.

– Кои хора се занимаваха с треньорска дейност, организация на работата и финансирането?

– С треньорската работа се занимава Георги Пройков, който макар и на 48 години, при нужда облича екипа и се раздава докрай на терена. Организацията на клуба като цяло пада върху плещите на президента, неговия помощник Иван Сельов и естествено върху мен като капитан на отбора. Финансово отборът се издържа от субсидията от местния парламент, лични средства на президента и от мен, помага много и кметът на селото Велик Филчев.

– Обсъждано ли е някога да станете шампион в групата?

– Не я приемаме като фикс идея, но не е и мираж един ден да ни бъде връчена купата като първенец на групата. Надяваме се младите таланти, които изброих, да се развият още повече и да повлекат и други с тях. Винаги сме се стремели това, което искаме да постигнем, да е с местни кадри.

– Как стоят нещата с материалната база?

– С непрекъснатата помощ на кмета на селото се изграждат нови трибуни, продължава поставянето на седалки, грижите около терена са големи и ненапразно той е един от най-добрите в региона. Кметът Велик Филчев е много деен и кадърен човек, който много обича футбола и благодарение на него спечелихме проект за обновяване на стадиона. Издигнати са и 6 стълба с електрическо осветление, за да може да се тренира при по-високи температури в по-късни часове.

– Какво е мнението ти за формата на първенството – „Струма 1” и „Струма 2”?

– Това е най-правилното решение на ОблС на БФС-Благоевград  в лицето на председателя му Александър Кабзималски. Ако отборите се състезават в една група, не е възможно да издържат финансово с оскъдните отпускани средства от общините.

– Оценката ти за съдийството?

– Както винаги – имаше и добри, и лоши съдийски ръководства в отделни срещи. Най-висока оценка давам на съдиите от колегията в Благоевград.

– Освен като футболист и капитан на „Беласица 08” интересуваш ли се от играта на други отбори от страната и чужбина?

– Следя отблизо нещата около отбора на „Беласица”, „Левски” (София) и „Ювентус” (Италия).

– Кои футболисти ти правят впечатление на терена в страната и чужбина?

– Иско от „Реал” (Мадрид) – много подвижен и техничен, и Пауло Дибала от „Ювентус”. Нашите футболисти, включително и в националния отбор, са много посредствени, като върхът на безобразието им е загубата от новака Косово.

– Ще се класира ли България за ЕП?

– Категорично не. Ще бъдат Англия и Чехия отборите, добиващи право за участие.

– За какво си мечтае Кирил Стамчев?

– Да е живо и здраво семейството ми, фирмата да функционира нормално, да видя местния отбор в челото на таблицата, „Беласица” да влезе в по-горната професионална група и „Левски” да стане шампион.