Рибите също страдат от любовна мъка

Хората не са единствените, които могат да се поболеят от любов. Женските риби от вида Amatitlania siquia от семейството на цихлидите са дълги едва няколко сантиметра, но понякога страдат от натежало сърце. Когато са разделени от партньорите си, люспестите дами проявяват признаци на песимизъм, апатия и любовна мъка, съобщи „Франс прес”, позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от университета на Бургундия. Рибите от вида Amatitlania siquia, обитаващи главно Южна Америка, сформират трайни моногамни двойки. Партньорите заедно строят гнездото си и си помагат в отглеждането на потомството.
В първото по рода си изследване френските специалисти са демонстрирали емоционална привързаност към партньора при различен от човека вид.
За целите му учените първо са приучили рибки да различават по цвета на капака и да отварят кутийки, които съдържат храна или са празни.
В последвали тестове специалистите са установили, че женските риби, които са разделени от партньорите си, проявяват признаци на песимизъм, апатия и любовна мъка и отделят повече време, за да изследват кутиите или изобщо не им обръщат внимание.
Женските, които са оставени в компанията на своите избраници, са се справили по-бързо със задачите – свидетелство за оптимистичен подход в присъствието на партньора.
Специалистите имат голямо желание да проучат колко трае любовната мъка при рибите. Това обаче означава двойките да бъдат разделени за дълго време, което поражда етични въпроси.