Антитерористичните служби се обединяват в единен център

Службите, които се занимават с противодействие на тероризма, ще бъдат обединени в антитерористичен център. По тази идея се работи активно, заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към правителството.

И в момента антитерористичният център у нас работи, обясни премиерът Борисов. Той допълни, че с новата идея за развитието му той ще се разшири и там ще бъдат концентрирани службите, които работят срещу тероризма:

“Подготвяме се да направим един такъв център на едно място, където да концентрираме службите. Не че сега няма, но и случаят в Пловдив ни даде основание, за да можем да заключим информацията в максимално кратък брой хора, поименно, дето се вика”.

По повод изтеклата информация за случая в Пловдив с 16-годишния ученик, който е уличен в контакти с “Ислямска държава”, премиерът обясни, че случаят не е имало как да се премълчи:

“Ние няма как да не оповестим случая, защото той влиза в съда. Ние можем да го скрием такъв случай, в съда не можем да го скрием. Той влиза в съда”.

По-рано под председателството на премиера Бойко Борисов се проведе редовно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет (МС), съобщиха от правителственета пресслужба.

Обсъден бе Проект на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2018 г., който предстои да бъде внесен за разглеждане на заседание на Министерския съвет.

Съветът по сигурността одобри също отчет за дейността си през изминалата година, както и примерен план за редовни заседания през 2019 г.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете дейностите по Годишния план за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма за 2018 г. и докладва по изпълнението на Стратегията през настоящата година.

В рамките на днешното заседание беше обсъдена и подготовката на посещение на Комитета за противодействие на тероризма към Съвета по сигурност на ООН в България./БНР