Парламентът прие на първо четене намаляването на партийната субсидия на 1 лев от 1 юли

  • Бойко Борисов: Взели сме правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар

 

 

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на действителен получен глас от 1 юли.
“За” гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, а 90 народни представители от “БСП за България” и ДПС бяха “против”. Нямаше въздържали се.
Причината за предложения законопроект е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания. Намаляването засяга само субсидията на партиите за тази година. С редуцирането на субсидията на 1 лв. на действително получен глас ще се реализира бюджетна икономия за второто полугодие на 2019 г. в размер на 14,6 млн. лв.
От ГЕРБ заявиха, че поддържат законопроекта с желанието да отговорят на очакванията на обществото. Внушението е, че ГЕРБ е този, който раздава и пази субсидиите, днес искаме да кажем, че това не е така, коментира Тома Биков.
От “БСП за България” и ДПС излязоха с аргументи срещу намаляването на партийната субсидия на 1 лев и поискаха дебат по темата.
Йордан Цонев (ДПС) заяви, че ДПС не приема този подход – намаляване на субсидията, защото такова било очакването. Нашето предложение ще е субсидията да бъде нула лева, защото 1, 2, 5 лева означават същото – недофинансиране на политическите партии и връщане на зависимости, посочи той.
Драгомир Стойнев от левицата посочи, че са “за” намаляване на размера на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Той попита колко са лихвите от банката, които печели ГЕРБ, от парите, които държи на депозит.
Тома Биков го репликира, че ПП ГЕРБ не издържа телевизия, затова нейните пари са в банката. Той посочи, че 0,05 процента е лихвата по депозита и практически тя покрива банковите такси.
Румен Гечев (“БСП за България”) посочи, че финансирането на партиите в България до момента напълно съответства на европейските практики – от бюджета и от членски внос. По думите му в Европа неизразходваните субсидии от партиите се връщат в бюджета. Средствата от държавни субсидии, които са неизразходвани към 3 юни, да бъдат върнати в бюджета, призова Гечев.
Искрен Веселинов (“Обединени патриоти”) коментира, че дебатът е започнал от 1 лев на глас, чуло се е предложение за нула лева, а наддаването е продължило с конфискуването на влоговете от субсидии. Сега вероятно трябва да предложим Законът за политическите партии да бъде заменен със Закона за обществените поръчки и да се наддава за длъжност в парламента, в Министерския съвет, коментира той. Веселинов посочи, че според ВМРО партиите вземат повече пари, отколкото би следвало, и субсидията действително трябва да бъде намалена. Дебатът ще се случи между първо и второ четене и с удоволствие ще участваме в него, добави той.
Юлиан Ангелов (“Обединени патриоти”) отбеляза, че след приемането на промените в Закона за политическите партии в петък за надвзетите субсидии, от 1 юли политическите сили ще дължат пари на Министерството на финансите заради чиновническа грешка. “Докато си играем на игрички помежду си, накрая можем да загубим и крехката демокрация, която имаме в България”, предупреди той.

 

Бойко Борисов: Взели сме правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар

 

Взели сме правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, помолен да коментира предложението на ДПС за нула лева субсидия за партиите. Той подчерта, че не предлагат, а са взели правителствено решение. Борисов допълни още, че когато България придобие новите изтребители, ще се охранява въздушното пространство на Северна Македония. За българската армия се отделят толкова много средства, колкото не са отделяни от десетилетия, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Всяка година има план за модернизация, като техниката е необходима за обучения на личния състав, както и да защитава ефективно страната, ако се наложи./ БТА/