Ученици от Петрич ще предат и ще навиват прежда в Габрене

  • Гостите ще бъдат посрещнати от жените в Габрене, които са майсторки в приготвянето на типични местни ястия

 

Ученици от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – град Петрич ще се докоснат на 18 юни до традициите на с. Габрене, като посетят историко-етнографската сбирка към Народно читалище „Просвета-1928“ в селото.

Учениците ще бъдат посрещнати от жените в Габрене, които са майсторки в приготвянето на типични местни ястия. Освен в кулинарията, възпитаниците на гимназията ще бъдат посветени във фолклора в селото, ще тъкат, предат и навиват прежда. Идеята на събитието е чрез срещата на поколенията да се засили приемствеността в обичаите и приготвянето на гозбите, които не могат да бъдат научени на друго място.

Снимките и рецептите на приготвените ястия, характерни за с. Габрене, намиращ се в землището на Природен парк “Беласица“, ще бъдат включени в книга – “60 рецепти и още нещо“, която гимназията предстои да издаде в навечерието на своя 60-годишен юбилей.

Инициативата е част от проекта “Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“ – Петрич, който се реализира в партньорство с Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите и се финансира от Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“.