Украинката Татяна от Гърмен с нова глоба от дирекция „Миграция“

Няколко седмици след като украинката Татяна Кондратюк, която живее в Гърмен, окончателно спечели съдебната битка с Държавната агенция за бежанците, тя се сдоби с нова глоба. Тя е в размер на 100 лева и е мотивирана с твърдението, че младата жена и дъщеря й не са спазили заповед и не са напуснали страната през ноември миналата година. Наложена е от дирекция „Миграция“ към ОД на МВР – Благоевград. Това съобщи пред „Вяра“ съпругът на Татяна – Алексей Науменко.

По думите му Районен съд-Благоевград е отменил предишното наказателно постановление. А сегашното идва седем месеца след като е било издадено. Категоричен е, че ако от дирекцията не променят решението си, семейството ще търси правата си в съда.

„Постановление, издадено още през ноември миналата година, а връчено едва в понеделник. И всичко това въпреки решението на Административен съд, че Татяна се намира в страната на законно основание, а Районен съд – Благоевград отменил предишното наказателно такова“, коментира Науменко.

Според него върху съпругата му се оказва психически тормоз.

Припомняме, че в началото на месец април 40-годишната Татяна и 15-годишната й дъщеря спечелиха делата срещу ДАБ, след като от агенцията отказаха за втори път да им предоставят хуманитарен статут. Административен съд – София реши, че от там трябва веднага да започнат процедура за даване на такъв.

Двете живеят в Гърмен от края на 2014 година и оттогава се борят за убежище в страната.