Огнян Герджиков: Няма такова законодателство като българското

Огнян Герджиков в Дупница
  • Кодексът за социално осигуряване е променян 136 пъти от 2000 година досега. Това е абсолютен световен рекорд!

  •  Лошото е, че в сегашния парламент има много малко юристи

  • Бях много откровен в автобиографичната си книга „Аз не бях политик”

    Огнян Герджиков представи автобиографичната си книга „Аз не бях политик” в Дупница, в Заседателната зала на общината. Представянето беше във формата на литературно-музикален спектакъл. В него участие взеха носителката на литературната награда „Блага Димитрова” за роман Ана Боянова и актьорът Емил Калев. Те изпяха няколко италиански песни и четоха избрани откъси от „Аз не бях политик” заедно със самия автор – бивш председател на Народното събрание и служебен премиер. Събитието събра десетки дупничани, присъстваха също кметът на Дупница инж. Методи Чимев, заместникът му по социалните дейности Крум Милев и председателят на местния парламент Емил Гущеров. Сред гостите бяха още общинският съветник Славчо Павлов, председателят на дупнишкото читалище „Зора 1858” Йонко Гергов, председателят на Народно читалище „Светлина 1927” – с. Бистрица Симеон Симеонов и известният в града адвокат Никола Коларов.
    Огнян Герджиков даде кратко интервю за вестник „Вяра” преди официалното представяне. В него той говори както за книгата си, така и за родното законодателство.

    Бившият председател на НС говори с дупнишкия адвокат Никола Коларов (в средата) и кмета на града инж. Методи Чимев.

    – Г-н Герджиков, как бихте представили Вашата книга?
    – Това е една автобиографична книга. Казват, че автобиографията трябва да се пише след смъртта, иначе не е завършена. Но така или иначе аз я направих в момент, в който имах малко повече време. Тръгнах да си описвам живота, защото ми се струва интересен. Бях много откровен в нея и тези, които са чели тази книга, са много възторжени. Неудобно ми е да го казвам, но това е истината. Представянето е един спектакъл, защото е съчетано с музика и стихове на Недялко Йорданов. За съжаление той не може да присъства на представянето в Дупница. Това е 31-вият град, в който представям книгата, включително и в чужбина.
    – Защо избрахте да има музика и стихове по време на представянето?
    – Така става по-атрактивно. Иначе, ако само се говори, става малко досадно. Използвам начина, по който се запознах с хората, които издадоха тази книга. Аз се запознах с тях чрез тяхната музика и така станахме един силен екип.
    – Книгата се казва „Аз не бях политик”. Защо се спряхте на това заглавие?
    – Недялко Йорданов има обяснение за това. Той разказва как в трамвая един човек непрекъснато викал: „Всички политици са пе****сти, всички политици са пе****сти”. Един се приближил до него и му казал „Ти кого обиждаш, бе?”
    Тогава викащият го попитал: „Защо? Ти да не би да си политик?”, а отговорът бил: „Не, пе****ст съм!”. И след като чух това от Недялко Йорданов, го промених на „Аз не бях политик”.
    – Приказката за стълбата преплетена ли е по някакъв начин в книгата?
    – Тя присъства непрекъснато зад кадър. Има я във всеки един момент.
    – В едно Ваше изказване преди време заявихте, че „законите у нас се правят безотговорно, популистки и непрофесионално”. Все още ли сте на това мнение?

    Книгата „Аз не бях политик”

    – То става още по-зле. Самите парламентаристи непрекъснато си пишат слаба оценка, защото непрекъснато променят законите, които приемат. Какво означава това? Че това не работи и не е както трябва, затова го променят. И го правят непрекъснато, което показва абсолютна липса на професионализъм. Това е много болна тема за мен. Няма такова законодателство в целия свят. Аз, разбира се, не мога да следя целия свят, но знам какви са процесите в развитите страни. У нас е нещо много различно и много порочно. Имаме Кодекс за социално осигуряване от 2000 година. Сега сме средата на 2019 година. И досега той е променян 136 пъти. Това е абсолютен световен рекорд! Никой не може да ни го подобри, освен ние самите.
    – Ще Ви върна и към едно писмо от края на миналата година, което стана доста популярно. Има ли резултат от него? Започнаха ли да се обръщат към Консултативния съвет по законодателство?

    На представянето присъстваха граждани, общински съветници и част от ръководството на община Дупница.

    – Не. Те решиха, че просто трябва да се икономисат някакви средства, независимо че законодателството е калпаво. Аз бях привлякъл най-добрите юристи. С моите колеги бяхме готови да работим. Направихме две становища и оттам нататък те решиха, че само им пречим.
    – В момента този съвет не функционира, нали?
    – Не функционира. От година и половина насам е „във фризера”.
    – Продължават ли да се приемат „законите на барабан и самодейно”? Все още ли професионалистите са елиминирани?
    – Да, така е. Лошото е, че в сегашния парламент има много малко юристи.
    – Как бихте коментирали назначението на новия министър на правосъдието Данаил Кирилов?
    – Оставям го без коментар.
    – А неговото предложение за „тримата големи”, според което апелативните спецпрокурори да могат да разследват главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС?
    – Това е нещо, което може да се дискутира. Не съм категоричен. Хубаво е да се чуят различни мнения, но аз нямам категорично такова към момента.