Легендарното платно на Майстора “Момиче със слънчогледи” плува на близо 5 дка във водите на гребната база в Пловдив

С помощта на лодки и плувци бяха поставяни фрагментите.
  • Община Кюстендил чрез школата „Новите майстори” и Сдружение „Дебют” представиха спектакъл, съчетаващ изобразително изкуство, музика, танц и мултимедия, 150 литра боя бе използвана за нарисуването на гигантската плуваща репродукция

 

 

В съботната вечер Гребният канал в Пловдив бе най-посетеното място, а причината бе, че безценната съкровищница на Владимир Димитров-Майстора оживя в красив спектакъл под аплодисментите на хиляди пловдивчани, събрали се около и на трибуните. Гигантска репродукция на прочутото платно на Майстора “Момиче със слънчогледи” с часове плуваше върху водна площ от близо 5 декара.

Огромни фрагменти от специален материал още през деня бяха прецизно подредени във водата, а за нарисуването на знаковото платно бяха нужни 150 литра боя. Най-големият фрагмент бе с площ 9 на 14 метра и e с изображението на девойката (Тодорка Каменова е позирала на Майстора), около която плуваха 24 гигантски слънчогледа, някои от които с размер 6 на 7 метра.

Смелият проект се осъществява от кюстендилеца Евгени Серафимов и екип от 60 души, членове на неговата школа „Новите майстори”, а Сдружение „Дебют” представиха уникален спектакъл, съчетаващ изобразително изкуство, музика, танц и мултимедия.

На фона на автентична българска музика картини на Майстора бяха изобразени на мащабен воден екран чрез съвременни технологични средства (лазери и диодни видеостени). Картината бе нарисувана от 18 млади кюстендилски художници, ученици на Евгени Серафимов. Момичетата от танцовия театър на брега пресъздадоха елементи от българския бит и култура, представяйки традиционни ритуали като замесване на Богородичен хляб, а режисьор на спектакъла е Лозен Йорданов. Танцьорките разказваха истории с платно и се превърнаха в живи модели от картините на Майстора.

“Какво да покаже Кюстендил, ако не картина на Владимир Димитров-Майстора и какво да покаже България в европейската столица на културата, ако не най-българския художник”, коментира ръководителят на школата „Новите майстори” – художникът и преподавател Евгени Серафимов.

Мултимедийният спектакъл, с който община Кюстендил, Сдружение “Дебют” и Сдружение “Партньори – Кюстендил” – школа „Новите майстори” се включиха в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, имаше за цел да разкаже и покаже творчеството на гениалния български художник.

За съжаление или не стотиците присъстващи не успяха да се насладят и на кулминацията на спектакъла, а именно светлинното шоу.

“При издигането на водната стена, на която с холограма да оживее портрет на Владимир Димитров-Майстора, публиката нахлу на сцената и принуди организаторите да завършат спектакъла преждевременно. По този начин се блокира видимостта към видеоекраните, на които вървеше излъчване с дрон. Всичко това попречи финалът – ефектно светлинно шоу, да не се получи, но пък в случая хубавото бе, че всичко сътворено бе харесано и всеки искаше по-отблизо да зърне творението”, споделиха кюстендилци, които са присъствали на спектакъла.

Евгени Серафимов вече има опит в създаването на гигантска репродукция на творба на Майстора. Върху декар и половина от централния площад в Кюстендил той и неговите млади художници от „Новите майстори” нарисуваха преди време знаковия автопортрет на художника. Сега се справиха с нещо още по- мащабно, а какво ще е следващото им предизвикателство, тепърва ще се разбере.

Това, което обаче е сигурно – че на 29 юни “Момиче със слънчогледи” ще плава и във водите на едно от езерата под Гаровия площад в Кюстендил. Ще има светлинно шоу, танци, много красота и настроение, а участниците готвят и още нещо уникално за представянето си у дома.