Честваха 4-тата годишнина от поставянето на паметника на най-малкия син на кан Кубрат

  • Част от местното население в град Челе ди Булгерия учи български език и дори пее нашия химн

 

Родолюбиви българи изминаха пътя на кан Алцек от България до Южна Италия по случай четвъртата годишнина от поставяне на паметника на най-малкия син на кан Кубрат.
Официална делегация от представителите на фондация „Въздигане“ и общината на град Челе ди Булгерия, Италия, за четвърта поредна година отпразнуваха поставянето на паметника на кан Алцек – 07.06.2019 г.
Паметникът е поставен в центъра на град Челе ди Булгерия, на едноименния площад „Алцек”.
Паметникът на кан Алцек е първият паметник, поставен на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планината Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн.
В края на месец юли – 27.07.2019 г., ще бъде поставен и друг паметник на български владетел на чужда територия. Това ще бъде паметникът на кан Котраг в град Тетюши, Татарстан. Фондация „Въздигане“ и кметството на град Тетюши, Татарстан, си партнират за  поставянето на паметник на хан Котраг, втория син на хан Кубрат и основател на Волжка България (днешен Татарстан).