Една година от Преспанския договор

Премиерите на Гърция Алексис Ципрас и на Северна Македония Зоран Заев на подписването на Преспанския договор, за което са номинирани за Нобелова награда.

Струваше си, имайки предвид ползите, каза македонският премиер Зоран Заев по повод една година от споразумението от Преспа, отговаряйки на журналистически въпрос по време на днешното посещение в Криволак, където в рамките на учението “Решителен удар” се проведе ден на присъствие на високопоставени гости.

„Днес, 17 юни, година след Преспа, за първи път имаме нов приятел. Не че с Гърция имахме сериозни неприятности, но това беше наистина лошо чувство, горчиво, когато бяха спрени нашите интеграционни процеси. И след една година ние виждаме първите ползи под формата на това учение, в нашата подготовка за пълноправно членство в НАТО след няколко месеца. Това е основна стратегическа цел за нашата страна, за целия регион, за Република Северна Македония, която не преди векове, а преди 17-19 години имаше конфликти. Това означава траен мир, стабилност, сигурност и сигурност“, каза Заев.

Той добави, че успоредно с това са в ход всички процеси в Европейския съюз и че след 15 години Скопие е на път да започне преговорите с Европейския съюз.

„Всичко това носи икономика, носи по-висок стандарт, числата вече са впечатляващи, те растат и ще продължат да растат. Договорите определено градят къщата. Чрез това изграждаме нашата обща къща Република Северна Македония, в която всички ще останат. Там, където ще живеят заедно, организират живота си с децата си. Човек трябва да направи живота по-добър, по-примамлив и по-щастлив за всички“, подчерта македонският премиер.

Той оцени, че след една година с всички постижения в икономическата сфера, по отношение на НАТО, на Европейския съюз, по отношение на реформата у дома, наистина, както той каза, си заслужава. /БГНЕС