Над 60 хиляди седмокласници бяха на матура по български език и литература

В присъствието на заместник-министър Таня Михайлова (вляво) беше изтеглен изпитният вариант по български език и литература за изпита от националното външно оценяване след VII клас.

Около 60 хиляди седмокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Във втората част на изпита учениците трябваше да пишат преразказ върху творбата на Георги Русафов „Богатствата на момъка“.

Изпитът започна в 9 часа сутринта. За първи път той се проведе отделно от матурата по български език и литература след 12-и клас. Всеки изпитен материал бе с уникален баркод. Седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал, защото изпитните книжа се сканират впоследствие.

Тестът с верните отговори към него ще бъдат качени на сайта на просветното министерство след 16 ч.

Заради външното оценяване днешният ден е обявен за неучебен в цялата страна.

Резултатите от изпита трябва да станат ясни до четвъртък следващата седмица.

Като формат изпитът се запазва, обясни зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова:

“Имате част, в която ще се отговаря на съответни въпроси и съответно втората част на изпита ще бъде преразказ с дидактическа задача”.

Кандидатстването в гимназиите ще става от 3 до 5 юли, а ето какво казаха на излизане от изпита по БЕЛ учениците от столичното училище “Св. Седмочисленици”:

“Изпитът мина добре, затрудни ни тезата, развиването на теза, готвих се два дена”.

В сряда (19 юни) ще се проведе изпитът по математика, а на 21 юни ще бъде изпитът по чужд език, който се заявява по желание.

“Вариантите са съставени по модел, който Министерството на образованието и науката оповести миналата година, преди началото на тази учебна година и няма нищо изненадващо във вариантите“, коментира пред БНР националният експерт по БЕЛ Александър Трингов.

“Изпитът се състои от две части, като първата част е тест, който седмокласниците ще решават в рамките на 60 мин. В този тест има задачи със структуриран отговор и задачи, в които се изисква от тях да дадат кратък свободен отговор, и една задача, която изисква разширен свободен отговор”./БНР