Обявиха надница от 60 ст. на килограм за берачи на череши в Кюстендил, желаещи няма

Плод по дръвчетата има, работна ръка не.
  • Търсим работници от други региони, само и само продукцията да не отиде на вятъра, каза Стоян Иванов

 

По 60 ст. за набран килограм череши се заплаща на берачите в Кюстендилско, но желаещи за работата няма. От това се оплакаха доста местни земеделски производители. Те масово пускат из града и в социалната мрежа фейсбук обяви за работа за бране на сладкия плод.

От няколко години обявена надница за заплащане от 0,60 лева не е имало в Кюстендилския регион и въпреки това работна ръка липсва. Изкупната цена на плода по пунктовете в региона върви по 1 лв.

„В предишните години нямаше берачи с оправданието, че заплащането е ниско. Сега обаче е нормално, но май всеки само мрънка, обсъжда, но не му се работи. Плащаме 60 ст. на работниците, а за нас остават 40 ст., за какво говорим. Прибягнахме към търсене на работна ръка и по други региони, само и само продукцията да не отиде на вятъра“, сподели Стоян Иванов, който има масиви в близкото село Драговищица и е осигурил транспорт за хората.

Обяви масово по социалната мрежа

Въпреки лошото време през месец април реколта има, но производителите се опасяват, че количеството от черешите ще бъде малко по-голямо от предходната година.

От общинската администрация в Кюстендил припомниха, че отново  изкупуването на черешите става само срещу представен документ за собственост. Отделно от това при наемане на берачи собствениците или ползвателите на черешови насаждения ще трябва да осигуряват непрекъснато техен представител, който да ги придвижва от и до изходния пункт в началото и края на работния ден.

В началото на този месец започна и засилена охрана по черешовите масиви в региона. Плодовете се охраняват от полицаи и военни, а от края на миналата седмица в Кюстендил пристигна жандармерия.

Производителите пък са категорични, че масовото прибиране на плода започва именно сега и се надяват времето да не ги изненада с някой силен дъжд или градушка и плодовете да се съсипят на дръвчетата, още преди да са обрани.