10 употребявани коли, които не гният, част I

Ръждата отдавна не е такъв проблем, какъвто бе за автомобилите през 80-те и 90-те години на миналия век. Въпреки това на вторичния пазар има както слабаци, така и отличници по антикорозионна защита.

Руският автомобилен портал Drom състави класация на най-устойчивите на гниене модели втора ръка. В рейтинга са включени само коли от новия век, чието производство вече е преустановено, но не са изгубили актуалността си.

Класацията е подредена от специалисти по каросерии от сервизи за различни марки, които ежемесечно ремонтират стотици автомобили, търговци, прекупвачи и, разбира се, собственици.

Авторите на рейтинга правят изричната уговорка, че състоянието на всеки конкретен автомобил може да зависи не само от заводската подготовка на каросерията срещу ръжда, така и от условията на експлоатация, участието в катастрофи и качеството на последвалите ремонти. Класацията отразява само характерните особености на всеки модел.

10. BMW 5er E60 (2003–2010)

 

Е60 има отлично лаково покритие. Антикорозионната защита на каросерията също е на ниво. Ръжда по правило се появява само след ПТП и некачествен ремонт. В грижливи ръце обаче и най-старите петици от този модел изглеждат прекрасно.

Колкото и странно да звучи, основният проблем на Е60 с корозията се дължи на… алуминия, от който е изработена почти цялата предница. Сам по себе си авиационният метал не гние, но на местата, където контактува със стоманата, се появява ръжда.

Ако бъде изпусната, корозията отслабва крепежа на предния кош и може да доведе до понижаване на устойчивостта на цялата каросерия на усукване, а като резултат – и по-малко удоволствие от шофирането, влошаване на управляемостта, луфтове в кормилната уредба и пукнатини по предното стъкло.

9. Opel Insignia (2008–2017)

След като се умориха да ги взимат на подбив, в началото на новия век от Opel започнаха да полагат сериозни усилия да се отърват от имиджа на изобретатели на ръждата. Първата бяла ластовица сред по-старите модели стана Vectra C, а Insignia продължи успешно борбата с кафявата напаст.

Флагманският Opel има образцова боя, а някои детайли се съпротивляват на корозията по-успешно, отколкото някои премиум конкуренти. Дори по повредени панели ръжда започва да цъфти най-рано след година.

Самият слой от боя и лак не е дебел, но за сметка на това е еластичен и при леки удари остава върху ламарината. Антикорозионната защита на пода е отлична – шестгодишна Insignia може да изглежда като нова отдолу.

8. Toyota Camry XV40 (2006–2011)

Качеството на боята при Camry е далече от идеала. Покритието е тънко и нежно и се дере лесно. С времето боята по дръжките на вратите пада, а предната броня и калници бързо се покриват с драскотини и се лющят.

На антикорозионната обработка на каросерията обаче могат да завиждат много други модели от същия клас. Ако не се брои повърхностната ръжда по подрамите, дори обичайните за стара кола леки подутини по предния капак и ръбовете на вратите са рядко явление.

7. BMW 1er E87 (2004–2013)

Баварците не са пестили от антикорозионната защита на дебютния си малък модел. За разлика от по-големите ѝ роднини, в конструкцията на единичката практически липсва алуминий.

От BMW са решили да се борят с ръждата по добрия стар начин – със здрава поцинкована ламарина и надеждни пластмасови предпазители. Под тях и по веждите на задните калници може да се появи повърхностна корозия, но това е всичко.

Покритието на каросерията не е много дебело, но единичката е боядисана качествено. Следите от “пясъкоструйка” по предния капак са сигурен белег за редовно препускане по магистралите. По колите, използвани преимуществено в града, няма такива следи. Дори да има олющени места обаче, боята се съпротивлява упорито на ръждата и не пада дори при значително увреждане.

6. Lexus RX XU30 (2003–2008)

Ако дори душмански експлоатирана Toyota Camry може да се похвали с отлична антикорозионна защита, Lexus стига още по-далеч. Качеството на боята и лака е на още по-високо равнище.

Уязвими места обаче все пак има. От камъчетата по пътищата страда най-вече предният капак, а макар и не скоро, олющените петна започват да ръждясват. В първите години след представянето на модела Lexus дори сменя детайли в рамките на гаранцията.

Корозия по веждите на калниците обикновено е следствие от некачествен ремонт. Оригиналното покритие на каросерията не се предава толкова лесно и дори при най-запуснатите кросоувъри ръждата е повърхностна и се отстранява лесно. Кафяви петънца могат да се срещнат само около и над предното стъкло. Подът, компонентите на окачването и крепежите ръждясват съвсем умерено.

 

 

 

 

Източник: fakti.bg