Иран няма да води война срещу никоя страна, заяви днес иранският президент Хасан Рохани. Той каза това ден след като САЩ обявиха, че разполагат още войски в Близкия изток заради растящото напрежение между Техеран и Вашингтон, предаде „Ройтерс”.
„Иран няма да води война срещу никоя страна“, заяви Рохани в реч, излъчена на живо по иранската държавна телевизия. „Тези, срещу които се изправяме, са група политици без особен опит“, каза той.
„Въпреки всичките усилия на американците в региона и желанието им да прекъснат връзките ни с останалия свят, желанието им да държат Иран изолиран, те не постигнаха успех“, добави Рохани.
След атаките в четвъртък на входа на Персийския залив срещу два петролни танкера, за които Вашингтон обвини Техеран, се засилиха опасенията, че между Иран и САЩ може да възникне конфронтация.
Вчера изпълняващият длъжността министър на отбраната на Съединените щати Патрик Шанахан обяви разполагането на още около 1000 американски военни в Близкия изток с отбранителна цел. Той аргументира това решение с безпокойството, че от Иран произтича заплаха./БТА