Иран няма да води война срещу никоя страна, каза президентът Рохани

Иран няма да води война срещу никоя страна, заяви днес иранският президент Хасан Рохани. Той каза това ден след като САЩ обявиха, че разполагат още войски в Близкия изток заради растящото напрежение между Техеран и Вашингтон, предаде „Ройтерс”.
“Иран няма да води война срещу никоя страна”, заяви Рохани в реч, излъчена на живо по иранската държавна телевизия. “Тези, срещу които се изправяме, са група политици без особен опит”, каза той.
“Въпреки всичките усилия на американците в региона и желанието им да прекъснат връзките ни с останалия свят, желанието им да държат Иран изолиран, те не постигнаха успех”, добави Рохани.
След атаките в четвъртък на входа на Персийския залив срещу два петролни танкера, за които Вашингтон обвини Техеран, се засилиха опасенията, че между Иран и САЩ може да възникне конфронтация.
Вчера изпълняващият длъжността министър на отбраната на Съединените щати Патрик Шанахан обяви разполагането на още около 1000 американски военни в Близкия изток с отбранителна цел. Той аргументира това решение с безпокойството, че от Иран произтича заплаха./БТА