Казахстан актуализира данните за броя на арестуваните демонстранти при протестите до почти 4000 души

Вътрешният министър на Казахстан Ерлан Тургумбаев актуализира данните за броя на арестуваните демонстранти при протестите преди и след президентските избори по-рано този месец на почти 4000 души, а на ранените полицаи на повече от 300 души, съобщиха „Асошиейтед прес” и ТАСС.
Министърът каза днес пред местни медии, че общо 700 души са били осъдени на различни срокове арест.
“Повече от 300 служители на полицията са получили телесни повреди. Шестима от тях сега са в болница. Всичко това обхваща трите дни 9, 10 и 11 юни”, каза Тургумбаев.
По думите му пазителите на реда не са използвали никакви специални средства при протестите. “Полицаите са получили най-вече леки телесни повреди. Шестимата хоспитализирани са със счупени крака, черепно-мозъчни травми, защото телесните повреди са нанесени от пръчки, камъни и арматурно желязо, които са използвали гражданите, дестабилизиращи ситуацията”, поясни министърът.
В деня на президентските избори на 9 юни и през следващите два дни в Казахстан избухнаха големи протести по призив на организацията “Демократичен избор на Казахстан”. Полицията разпръсна демонстрантите със сила. По-рано властите съобщаваха за по-малко от 1000 задържани при протестите, припомня АП./БТА