ЕС натиска спирачки на преговорите по присъединяване с Албания и Северна Македония

Европейският съюз изглежда е готов да отложи днес началото на преговорите по присъединяване с Албания и Северна Македония, тъй като Германия обяви, че не може да даде зелена светлина сега, информира ДПА.
Миналия месец Европейската комисия препоръча започване на преговори за членство с двете балкански кандидатки, като предупреди, че в противен случай ще бъде накърнено доверието към ЕС. Двете страни са изпълнили условията, които им бяха поставени миналата година, припомня агенцията.
Европейският съюз трябва да има единодушие по въпроса за старт на преговорите. Министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят този въпрос на срещата си в Люксембург днес.
В Германия обаче консерваторите на канцлера Ангела Меркел “натискат спирачката”. Този въпрос трябва първо да бъде обсъден в парламента, който обяви, че не е имал достатъчно време, за да разгледа докладите за двете страни кандидатки.
“Ще трябва да дадем това време (на парламента)”, каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, говорейки преди срещата. “Но се надявам, че ще постигнем положителна оценка колкото се може по-скоро, най-късно през октомври”, добави Рот, който е от Германската социалдемократическа партия – коалиционен партньор на Меркел.
По негово мнение Албания и Северна Македония “са написали домашното си”, възложено им от Брюксел. Той добави, че Северна Македония заслужава да бъде наградена за това, че миналата година успя да разреши спора за името, който имаше с Гърция. Европейският съюз “не трябва да загуби доверието”, докато преценява дали да започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, предупреди още Рот.
Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви вчера, че преговорите по присъединяване с Тирана и Скопие трябва да започнат сега, “ако искаме да запазим средство за упражняване на влияние, ако искаме да покажем, че ни е грижа, че сме глобален играч”.
Европейски представители смятат, че Северна Македония и Албания трябва да бъдат възнаградени за осъществените стъпки, по-специално за уреждането на спора на Скопие с Атина и за цялостната реформа в съдебната система, извършена от Тирана.
Критиците обаче сочат бавния напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност в двете страни. Не само Германия се колебае, но резерви имат също Франция, Холандия и Дания, отбелязва ДПА./БТА