500 0000 лв. не достигат за обновяване на транспорта в Перник

  • Проведе се обществено обсъждане за поемане на дълг от фонд „Флаг”

 

 

Публично обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг от фонд „Флаг” се проведе в Перник. Средствата са необходими за изпълнението на проект за интегриран градски транспорт. Целта е да се намали зависимостта от използването на личния автомобил чрез закупуване на 13 броя нови автобуси на природен газ, изграждане на газозарядна станция и ремонтно депо и др.
Зам.-кметът и ръководител на проект „Интегриран градски транспорт на град Перник“ Денислав Захариев представи предисторията и причините, довели до необходимостта от поемане на финансово задължение в размер на 500 000,00 лв. за период от 10 години. Средствата са необходими за дофинансиране на необходимия ресурс за доставка на нов подвижен състав, тъй като предварителните разчети, които са правени през 2014-2015 г., вече не са актуални и са крайно недостатъчни. Проведено е ново пазарно проучване по ЗОП сред производители и доставчици на автобуси на природен газ и резултатът е, че е необходимо увеличаване собствения принос по проекта, с цел успешното му реализиране.
На обсъждането бе посочено, че начинът на погасяване на главницата ще бъде на годишни вноски от собствени приходи на община Перник.