МВР отрича да е спирало интернета в Югозападна България и оставки няма да има

МВР не е спирало интернета в част от Югозападна България при операцията си срещу кабелното пиратство. Ръководството на ведомството не вижда гафове по време на акцията и не смята, че трябва да се подават оставки. Това разясни вътрешният министър Младен Маринов часове преди протеста на кабелните оператори в София.

При акция в Гоце Делчев, Сандански, Дупница, Кюстендил и Бургас миналата седмица сектор “Киберсигурност” в ГДБОП иззе оборудване на местни кабелни телевизии. Поводът за операцията бяха оплаквания от бТВ, Нова телевизия и HBO, че местните оператори излъчват съдържанието им незаконно. След изземването на техниката бе спряна кабелната телевизия, но и интернет връзката на много потребители. От националната асоциация на кабелните оператори заявиха, че държавата действа по поръчка и се опитва да смачка бизнеса им. Шефът на “Киберсигурност” Явор Колев отвърна, че целта е просто бизнесът да е законен.
Именно за неговата оставка настояват кабелните оператори. Според вътрешния министър няма причина Колев да напуска поста си. Колев е добър специалист, който спазва закона и се бори с пиратството”, заяви Маринов.
Той твърди, че МВР не е изземало техника, която има отношение към доставката на интернет. От полицията взели само устройствата за излъчване на телевизия.
Съвсем различна е тезата на обискираните фирми. Те твърдят, че от ГДБОП са взели цялата им техника и разпространиха снимки на изтърбушени помещения. Операцията беше проведена съвместно с Европол и наистина касае много сериозен проблем както за имиджа на страната, така и за държавния бюджет “, заяви Маринов./ mediapool.bg