ГЕРБ стои зад 1 лев субсидия, ДПС иска отворено финансиране

ГЕРБ и ДПС проведоха днес среща в парламента по повод предложенията за субсидиране на политическите партии. Коментари веднага дойдоха от БСП и от “Атака”, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

 

ДПС иска американски модел – отворено финансиране на партиите, без пари от бюджета

 

С 1 лев субсидия партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и продължи: „Вчера ние внесохме нашите предложения за субсидирането на политическите партии и ГЕРБ ни поканиха на среща. Според нас няма разлика между 1 лев и 0 лева субсидия за политическите партии“.

По време на срещата между ДПС и ГЕРБ е обсъждана и възможността за създаване на фонд за изграждане на детски градини, както и възможността за освобождаване от такси в държавните и общинските такива. Първата вноска във фонда да бъдат спестените от пари от субсидии на политическите партии, а останалата да се внесе с постановление на Министерския съвет, предлагат още от движението.

„Третото ни предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща, а от ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността, и кампаниите си”, допълни още Карадайъ.

 

От ГЕРБ остават на позиция за 1 лев партийна субсидия

 

Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия. 1 лев е това, което ние сме внесли, и това, което ще защитаваме в зала, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси, без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т.н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица.

От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават.

 

Според социалистите ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот

 

„Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите. Ставало е дума за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на политическите субекти. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Кой оттук нататък мислите, че ще обслужват партиите? Своите избиратели или своите спонсори? Кой от утре ще определя листите с общински съветници или кандидат-кметовете? Партиите или контролиращите ги олигарси?“, попита Зарков, който определи предложението като „истински атентат срещу някои от базисните постижения на българската демокрация“. Според него БСП се оказва единствената партия, която стои срещу приемането на подобно предложение. „Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без обаче да се наруши независимостта на политическите субекти“, настоя Крум Зарков. Той обяви още, че БСП ще направи собствени предложения, целящи противопоставяне на опитите да се вкарат частни интереси в политическия живот. „Ние трябва да се борим с корупцията, а не да я легализираме, както се опитват да правят днес съдружно ГЕРБ и ДПС“, категоричен е депутатът.

Той отбеляза още, че ГЕРБ отказа среща с БСП по темата, но проведе такава с ДПС, а според него предложението на движението цели единствено „отпушване на частното финансиране“ на партиите и коалициите, и то в навечерието на кампанията за местните избори.

 

От “Атака” заявиха, че премахването на субсидията няма да облекчи живота на българите

 

„Не са харчовете на партиите най-голямото перо, нито най-вредното нещо в една система. Има много по-вредни неща. Имаме плосък данък, който трябва да се промени. Имаме ДДС, което трябва да се промени – също наша идея отпреди години“, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той припомни, че партията му подкрепя предложението на Министерския съвет за намаляване на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас, въпреки че то не е добре аргументирано. „Защо точно 1 лев, никой не обяснява“, подчерта лидерът на „Атака“.

Във връзка с възможността у нас да бъде въведен т.нар. американски модел на финансиране на партиите от юридически лица, Волен Сидеров коментира: „Има малко икономическа разлика между Америка и България“ и допълни: „Това означава всеки един богат човек да си има партия. Ако това искаме, да се каже ясно“. /БГНЕС