Развиват Брежани като туристическа дестинация

  • Кестенова гора, църква на 172 г., манастирски руини, водопад са сред атракциите за туристите

  • Интересно място за нощувки е бившата миньорска спасителна служба

 

Самодейци, активисти, местни хора от Брежани, общината в Симитли, туроператори, учени подписаха меморандум за популяризиране на симитлийското село с природното, историческо и културно богатство.

С документа се декларира желание и готовност за обединяване на усилията за съхраняване на материалното и нематериално културно наследство и се маркират насоките за работа. Сред тях са включване на Брежани в разработваните туристически маршрути. Препоръките за интересни обекти към туристите са водопадът Скока; кестеновите гори, сред които вековни и млади, пътеката, която тръгва от село Брежани към връх Пирин. Туристи с изявен интерес към религията си заслужава да посетят в Брежани църквата „Св. Димитър“ от 1847 година, в която наскоро са открити и стенописи от началото на 20-и век, параклисите, всички в живописните планински местности край село Брежани – „Св. Тодор”, „Св. Лука”, „Св. Петка”, „Св. Георги”, „Св. Илия” (култова приемственост – оформят се върху основата на антични и средновековни сакрални обекти). Туроператори да предвидят възможност за посещение на руините на манастир в м. Манастирището – важна духовна обител в миналото; неолитното селище при м. Равен, открито през 2009 г. от български и френски археолози, препоръчват местните. Те казват, че си заслужава да се популяризира и архитектурата в селото от края на 19-и и началото на 20-и век; както и мина „Пирин” от 1925 г. А историята на селото – да бъде събрана в музейна сбирка. Местните са категорични, че освен потенциал Брежани има и капацитет да приеме туристи. Сред интересните места не просто за нощуване, а и история е къща „Спасителна”, която всъщност е бившата миньорска спасителна служба.

А туристите вече познават Брежани като дестинация за фестивален туризъм с есенния празник на кестена, Лазаруването и други.