Македонският външен министър: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин 

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването „Топ тема” на телевизия „Телма” говори относно Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която успя да намери общ език за праисторията, античността и дори за средновековието, но все още не за произхода и работата на Гоце Делчев, като отбеляза, че такива въпроси трябва да се решават с много мъдър подход, пише македонският ежедневник „Денешен“, цитиран от “Фокус”.

По думите на първия дипломат на Скопие има разлика в очакванията и на двете страни в комисията. Той поясни, че София иска спорните части от историята да се съгласуват по-бързо, „а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат истинско решение, основано на факти, но и взаимно уважение“.

На въпрос дали изявленията, че Гоце Делчев е българин, оставят място за разрешаване на спорните въпроси, Димитров посочи, че в София му е поставен обратният въпрос. „Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е дълбоко вкоренен в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя държава“, заяви министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата трябва да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат предвид и двете перспективи. Той отбеляза, че в тази ситуация могат да възникнат две ситуации, които да доведат до спиране на процеса. „Първият риск е, ако се преструваме, че се сближаваме и говорим по тежки въпроси, а другият риск е, ако има поставяне на условия и несъответен натиск предвид това, че България е страна – членка на съюза“, добави той.

„Тук, при Гоце, процесът не върви така гладки, има проблеми с прилагането на един важен и тежък договор. Решението е да не влизаме в конфликт, а да намерим начин ние да ги разберем тях и те да разберат нас“, заяви първият дипломат на Скопие. Димитров коментира и предстоящите парламентарни избори в Гърция. Той заяви, че Преспанският договор ще бъде приет от всяко гръцко правителство, но ще има период за изграждане на доверие, период на запознаване, „но ще намерим разбирателство с което и да е гръцко правителство, че пътят, по който сме тръгнали, е важен и за двете държави. Става въпрос за мост на приятелство, който бе приветстван от целия свят“, заяви министърът. Той подчерта, че не може да предвиди кой ще спечели, дали Алексис Ципрас ще загуби и на неговото място ще дойде опозиционната „Нова демокрация”, оглавявана от Кириакос Мицотакис, но подчерта, че всяко гръцко правителство с течение на времето ще разбере значението на процеса на помиряване и онова, което е постигнато с Преспанския договор. Що се отнася до възможността споразумението да бъде отново отворено от Мицотакис, ако той дойде на власт, нещо, което лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски вече обяви, че ще приеме, Димитров подчерта, че няма никаква разлика в това кой ще е начело на новото гръцко правителство и че ще се намери начин да се разбере кое е важното и кое е било приветствано от ООН, ЕС и цялата международна общност./ actualno