Спецакция срещу група за лихварство в Берковица

  • Извършват се претърсвания и изземвания в жилища и автомобили

Спецакция на прокуратурата срещу лихвари. Рано сутринта под блокада осъмнаха Берковица и видинското село Арчар.

Над петима души са задържани в квартал „Раковица”. Акцията е започнала рано тази сутрин от Специализираната прокуратура, Жандармерия и ГДБОП по разследване, което се е водело близо година. То е свързано с организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство и насилствени действия. Всички, които са задържани до този момент, са роднини.

„Давали са пари срещу висока лихва. Съответно дават един лев днес, а в края на месеца дължиш няколко хиляди”, коментира зам. главният прокурор Иван Гешев.

„Лицата са криминално проявени за най-различни престъпления – кражби, телесни повреди, съставяне на неистинни документи, в роднински връзки са всичките”, каза главният секретар на МВР Иван Иванов.

Снимки: БТВ

„Ако отидете да им видите къщите, много хора биха им завидели на стандарта. Друг е въпросът, че най-вероятно ще се окаже, че са построени незаконно и не са спазени никакви строителни изисквания”, допълни Гешев.

„Не се занимава с нищо нелегално. Можете да видите. Гледа жена си. Според вас тези хора лихвари ли са? Хората са напреднали, мислят позитивно, искат народът да бъде добре”, заяви познат на задържан при акцията.

Утре ще стане ясно на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати./nova.bg