Дупница се размина със сериозни щети след пороя

Г-жа Шангалова
  • Местните пожарникари са се отзовали на сигнали за две наводнени къщи и едно паднало дърво

  • Работници към общината почистваха наносите след силния дъжд

Пороят, който се изсипа над Дупница в сряда следобед, не е причинил сериозни щети. Минути след като започна да вали, в социалните мрежи се появиха десетки снимки и видеоклипове. Публикациите показваха най-вече наводнени пътища в града и трудното преминаване на автомобилите.

Бившата улица „Бригадирска”

„Вяра” посети една от улиците, която винаги е била проблемна при силен валеж, а именно – „Георги Икономов”, по-позната на всички със старото си име – „Бригадирска”. Оказа се, че там няма щети след приключилия наскоро ремонт по проекта за „Интегриран градски транспорт”.
„Имаше доста вода по самата улица по време на силния дъжд, който се изсипа вчера следобед. Явно шахтите не можеха да поемат многото вода, но малко по-късно ситуацията се нормализира. Нямаме поражения по мазетата и те не са засегнати”, коментира г-жа Шангалова, която живее на същата улица.
Неин съсед също изрази задоволство, че известният в цял град като един от най-проблемните участъци е бил ремонтиран.


„Всички знаят за нашата улица, бившата „Бригадирска” и настояща „Георги Икономов”. Миналата година дори станахме национално известни след голяма буря и страшно силен дъжд. При пороя вчера (б.а. – онзи ден) по едно време се стичаше много вода и пътят беше заприличал на река. През това време можеше да се преминава само по средата на улицата. Минути след това обаче шахтите поеха голяма част от водата. Времето ще покаже дали ремонтът е бил качествен, или не. Дано през зимата, когато има сняг и лед, това върло да не се превърне в една голяма пързалка. Ако асфалтът излезе качествен и почистването е на ниво, това няма да се случи. Със съседи се шегуваме, че чакахме 50 години за този голям ремонт и се надяваме да не чакаме още 50 за следващия подобен. Истина е, че този път нямаше щети след пороя”, каза мъжът, живеещ на бившата „Бригадирска”.


От пресцентъра на община Дупница бяха категорични, че по наскоро ремонтираната улица не е имало проблеми.
„Не сме имали никакви оплаквания от бившата улица „Бригадирска”, там нямаше абсолютно никакви проблеми. До 20 минути след големия порой нямаше шахти на улиците в Дупница, които да не са поели стичащата се вода. Още сутринта бяха изпратени работници с камион, които да почистят района на жп гарата и новата автогара, където има наноси след дъждовете. Имало е и едно паднало дърво на паркинга при бившия Учителски институт. Оказало се е, че нагоре дървото е било здраво, но надолу цялата му коренова система е била изгнила. За щастие не е имало нито пострадали хора, нито материални щети. Дървото е било премахнато веднага, още в сряда вечерта”, заявиха за „Вяра” от кметството.
Местните пожарникари пък са се отзовали на два сигнала за наводнени къщи след пороя вчера и са оказали техническа помощ на дупничани. Те са помогнали и за отстраняването на падналото дърво.