86-годишният майстор кошничар бай Димчо ще предава занаята си по време на Празника на черешата

86-годишният майстор кошничар бай Димчо
  • Къща за занаятите привлича наши и чужди туристи с пресъздаване на характерни за Кюстендилския регион занаяти

 

Етноцентър „Рубин“ започва изграждането на Къща за занаяти, която ще бъде разположена в градината до сградата на община Кюстендил. Идеята е да се улеснят занаятчиите при демонстрациите на автентични занаяти и традиции по време на предстоящия в края на седмицата Празник на черешата.

„Къщата ще бъде истинска атракция за стотиците наши и чуждестранни туристи, още повече в нея ще бъдат пресъздадени характерни за нашия регион занаяти. Тя е с размери 3 на 2 метра, като външната й част ще бъде изцяло украсена с череши и цветя. Пред нея задължително ще поставим 10 кошници с най-сочните и вкусни кюстендилски череши“, обясни идеята си управителят на Етноцентър „Рубин“ Борислав Крумов.

86-годишният кошничар Димчо Занев ще бъде една от атракциите на празника, като в къщата на занаятите самоукият майстор ще показва сръчност и умения при изработката на кошници. Научил е занаята още като дете и до днес плете от върбови клонки панери, кошници и кошове за плодове. Бай Димчо от село Ваксево е познат и извън границите на страната ни.

По традиция за всички жители и гости на областния град ще има изложени различни сувенири, като акцентът в тях ще бъде отново черешата.

За всички присъстващи сме подготвили още много изненади и забавления, допълва Крумов.