В семейството BMW 8-Series се появи и Gran Coupe

Gran Coupe e третият и последен член на възроденото семейство BMW 8-Series след класическото купе и кабриолета. Всъщност, той представлява пълноценен седан с 4 врати и купеобраен силует, който в гамата на баварците заменя аналогичния автомобил, предлаган като 6-Series Gran Coupe.

В сравнение с двувратия вариант разстоянието между двете оси при Gran Coupe е увеличено с 231 мм и достига 3023 мм. Дължината е нараснала с 201 мм – до 5082 мм, широчината с 30 мм – до 1932 мм, а височината – с 61 мм и достига 1407 мм. С 28 мм е по-голямо разстоянието между задните колела.

Конструкцията на голямото купе е подобна на тази на стандартното, като част от елементите (сред тях са вратите, покрива и подрамникът на двигателя) са направени от алуминий, а други – от магниева сплав. Като цяло, Gran Coupe е със 70 кг. по-тежко, а срещу доплащане клиентът може да си поръча и таван със стъклен покрив.

Предната част на салона повтаря тази на купето, а задната, разбира се, е доста по-просторна. На втория ред седалки може да се поберат трима души, като за този по средата на е предвиден подглавник на седалката. Има обаче предпазен колан. Като опция за модела се предлага и 4-зонов климатик. Обемът на багажника при 8-Series Gran Coupe е увеличен с 20 литра и достига 440 литра.

 

Базовата версия BMW 840i Gran Coupe разчита на 3,0-литров бензинов турбомотор, развиващ 340 к.с. Тя е със задно предаване, но ще се предлага и във вариант със задвижване на четирите колела (xDrive), което е стандартно за останалите модификации. Това са BMW M850i с мотор V8 мотор с обем 4,4 литра и мощност 530 к.с., и BMW 840d, което разчита на 3,0-литров турбодизел с 320 к.с. Най-мощната модификация ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди (3,7 при аналогичното купе с две врати).

Всички варианти са оборудвани с 8-степенна автоматична скоростна кутия, като бензиновите BMW 840i със задно предаване и M850i имат електронно управляема блокировка на задния диференциал (за останалите версии тя е опция). Срещу доплащане се предлагат още стабилизатори за напречна устойчивост и завиващи задни колела. Адаптивните амортисьори влизат в базовото оборудване.

 

 

Източник: topgear.bg