Преди изборите в Гърция: Договорът от Преспа даде тласък на “Нова демокрация”

Пет месеца след гневните митинги в големите градове срещу спорното споразумение между Гърция и Северна Македония въпросът почти не се повдига в предизборната кампания за вота на 7 юли.

Договорът от Преспа между Атина и Скопие, който преименува бившата югославска република след ожесточен 27-годишен спор, беше критична точка за много избиратели, особено в северния гръцки регион на Македония, припомня АФП.

“След кризата, бедността и безработицата това беше последната капка”, казва Христос Бигликудис, жител на Пела, Северна Гърция.

“Правителството ни предаде. Те продават нашата родина”, казва 39-годишният работник, който стои пред кафето и е принуден да го затвори поради икономическата криза.

Зад него, на градския площад, стои статуя на Александър Велики, един от най-големите военни герои на Гърция.

Александър е роден в Пела, някога столица на древното македонско царство, а днес е само на границата със Северна Македония.

Днешната Македония включва и части от Северна Македония, България и Албания. Но за мнозина в Северна Гърция Македония е само гръцка.

“Хората тук са много ядосани. Не мога да разбера как хората гласуваха за Сириза”, казва Бигликудис, имайки предвид лявата партия на премиера Алексис Ципрас, който сключи споразумение за името със своя колега от Скопие Зоран Заев.

На изборите за Европейски парламент през май партията на Ципрас беше победена с 9,5 процента от консервативната партия “Нова демокрация”, която решително се противопостави на сделката за името като вредна за гръцките интереси.

В тази кампания Сириза загуби гласоподавателите в цяла Македония, в някои райони изостава от „Нова демокрация” с цели 20 процентна. Провалът беше засилен седмица по-късно, когато „Нова демокрация” взе всички, с изключение на два региона на Гърция, на местните избори.

Самият Ципрас обаче беше номиниран за Нобелова награда заради Споразумението от Преспа.

“Имаше политическа цена… имаше последствия в национален мащаб”, призна той пред държавната телевизия ERT през май.

Никос Маранцидис, социолог и професор по балкански изследвания в университет в Македония, твърди, че споразумението е дало на „Нова демокрация” крайно необходим „психологически и морален тласък“ след години в отбранителна позиция.

На предишните избори през 2015 г. консерваторите трябваше да се защитят срещу обвинения в “сътрудничество” и “предаване” на Гърция на своите кредитори чрез налагане на строги икономии.

Този път Сириза е обвинена в предателство.

Сред всичко това имаше един неочакван резултат. Основният бенефициент на споразумението от Преспа беше новата националистическа партия „Гръцко решение“, която отчете 4.18% от гласовете на национално ниво на първото си участие в избори, осигурявайки си място в Европейския парламент.

„Гръцко решение“ се ръководи от Кириакос Велопулос, бивш крайнодесен депутат и журналист, който прави реклами по телевизията. Велопулос, който е силно проруски настроен и държи снимка на Владимир Путин в кабинета си, се е сблъсквал с подигравки заради така наречената “благословена” паста за зъби, която се прави от православни монаси и писма, за които се твърди, че са написани от Исус Христос.

Забавен е и фактът, че новоизлюпеният лидер на партията, който е оплешивяващ, рекламира лосион срещу загуба на коса.

Но подигравките не нарушават авторитета на Велопулос.

Неговата партия достигна до социалните медии с патриотична реторика, а в някои части на Северна Гърция зае трето място на европейските избори с около 8 процента.

Велопулос се представя като алтернатива на неонацистката партия “Златна зора”, която преди това беше третата най-силна партия в Гърция. Ръководството на “Златна зора” е затънало в дългогодишен съдебен процес за престъпления, за които се твърди, че са извършени от членове на партията, сред които и убийството на антифашистки настроен рапър през 2013 година.

“Искаме гръцките патриоти, които са гласоподаватели на „Златна зора”, да дойдат при нас. Ще се гордеем, ако гръцкото решение играе роля в унищожаването на „Златна зора“, казва един от неговите кандидати, собственик на фитнес и бивш шампион по таекуондо Бабиш Панайотидис,

“Голяма част от избирателите, които дойдоха в нашата партия, се противопоставиха на споразумението от Преспа, добавя той. /БГНЕС