Български и сръбски туристи изкачиха масово връх Руй за десети път

  • От община Трън освен традиционната боб чорба са приготвили подарък за спомен – магнит със снимка от Руй

Под мотото “Десетилетие приятелство” сръбски и български туристи изкачиха връх Руй, съобщават от община Трън. Походът е юбилеен, десети поред, а изкачването е от двете страни на границата.
Маршрутът, по който община Трън организира изкачването, е село Забел – връх Руй – хижа „Руй” – село Забел или село Ломница, като във времето от 10 до 13 часа беше забранено движението по него на превозни средства.
По информация на туристическото дружество в Трън по-добре подготвените туристи са тръгнали през Зелениград, откъдето маршрутът е по-кратък, но по-труден. Пътеките са почистени, поставени са и указателни табели. Изкачването се организира от туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и от общинските администрации на Бабушница и Трън и е на база меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 година.

От община Трън освен традиционната боб чорба са приготвили подарък за спомен – магнит със снимка от Руй, посветен на Десетото международно изкачване на върха.