• На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха

 

Големият пожар в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ е овладян. На място остават екипите на 12 пожарни, а тлеещи огнища се обливат с вода. Няма пострадали и ранени хора, заявиха от централата. Паднал е частично 135-метровият комин на сероочистващата инсталация, откъдето се смята, че реално е тръгнал огънят.

Пожарът избухна по-рано днес в сероочистващата инсталация на ТЕЦ „Марица-изток 2“, съобщиха за „Хоризонт“ от пожарната. Комисар Тошко Бързилов от Пожарна безопасност обясни за БНР:

„Около 10,30 часа получихме съобщение за запалена инсталация за сероочистка в ТЕЦ „Марица-изток 2″. На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на  въздуха“.

В предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ директорът на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“ гл. комисар Николай Николов поясни, че поне още няколко часа ще продължи гасенето на пламъците. Производството на централата не е застрашено.

Като предполагаема причина комисар Николов посочи запалване на гума в резултат от ремонтни дейности./БНР