Иван Гешев: Над 17 души са задържани за трафик на мигранти

Над 17 души са задържани за трафик на мигранти, каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус“.

„Става въпрос за действаща към момента най-голяма група за трафик на мигранти през българска територия. Информация за нея придобихме при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава в резултат на същата се проведоха действия в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия. В хода й бяха задържани над 40 лица“, припомни Гешев. Той посочи, че тогава българска група е съдействала на този канал и по нея започва да се работи още през 2017 г. „Към момента са задържани над 17 лица. Предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинени. Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци. Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан“, каза Гешев.

„Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в циганските махали „Орландовци“ и „Факултета“. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга“, обясни заместник главният прокурор.

Национална агенция за приходите и Националната полицията още не са готови с проверките по „Апартаментгейт” и къщите за гости, каза Иван Гешев на брифинга в Съдебната палата. Проверките бяха възложени от прокуратурата след двата случая с имоти. За разлика от проверките за конфликт на интереси на антикорупционната комисия тези на данъчните били много по-задълбочени, тежки и тромави. Започнали са дори ревизии.

По проверките, инициирани за начина, по който са построени къщите за гости, има данни, които говорят за извършени престъпления – злоупотреба с евросредства и документни престъпления. Източник: Агенция „Фокус”