Отново проверяват къщите за гости в Сапарева баня

Иван Кьосев
  • Лазар Маргин: Тук всички обекти, построени по програмите, се използват от туристи

  • Михаела Динева: Проверките започнаха през март

 

Нови проверки на къщи за гости започнаха в Сапарева баня в понеделник. От Областна дирекция „Земеделие” проверяват дали обектите се ползват по предназначение и документацията. В Кюстендилска област ще бъдат проверени 15 къщи, построени с европейски пари. Очаква се резултатите да бъдат огласени следващия месец.

Лазар Маргин

„Проверките са по заповед на министъра на земеделието, горите и храните и касаят всички къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПСРР), за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. Целта е да се прегледат документите на съответните обекти, за да се установи дали функционират и извършват туристическа дейност. Проверките трябва да приключат до 30 юни. След това в едноседмичен срок докладът ще бъде представен на министър Десислава Танева. Резултатите ще бъдат изпратени и на медиите”, каза шефът на Областната дирекция по земеделие Иван Кьосев.

Михаела Динева

„Смятам, че при нас нещата са наред. Проверката е цялостна. Проверяват документацията, регистрите към общината, документите за собственост, строителното разрешение, документ за влизане в експлоатация и категоризация и още много документи”, каза Лазар Маргин, чиято дъщеря Диана Маргина е собственик на къщи „Дерибел”. Комплексът е отворен на 2 октомври 2015 г. Маргин уточни, че скандалът с къщите за гости и последвалите проверки не са довели до отлив на туристите. „Не съм забелязал отлив или притеснение у туристите. Проявяват разбиране. Задават въпроси. Вече влизаме в активния сезон. Досега беше по-рехаво. Надяваме се резервациите да се увеличат, комплексът почти се пълни. Мониторинговият период би трябвало да приключи до 2 октомври, когато приключва договорът ни с фонд „Земеделие”. Нямаме никакви намерения да прекъсваме. Комплексът е конструиран и изграден само за тази дейност. Даже ни предстоят подобрения – всеки момент ще започнем да се снабдяваме с минерална вода. Имаме разрешително. До есента ще направим още едно басейнче, по-малко от това, закрито, за през зимата”, допълни Маргин, който по професия е строителен инженер. Той бе категоричен, че фирмата си плаща данъка към общината, както и че в Сапарева баня всички 19 къщи за гости, изградени по програмите, се ползват по предназначение.


Къща за гости „Диневи”

„Къщата за гости е построена по ПСРР, мярка 72. Къщата функционира от 2015 г., в експлоатация е от м. октомври. Оттогава сме регистрирани в няколко сайта, където може да се види, че къщата е действаща. В началото нямахме голяма посещаемост. В момента вече, благодарение на това, че е на хубаво място, имаме туристи. Като цяло туристопотокът е по-засилен през лятото. През зимата е малко по-трудно. През седмицата къщата е почти празна, но в петък, събота и неделя се пълни”, обясни собственичката на къща за гости „Диневи” Михаела Динева.

Къщи „Дерибел”

„Проблеми с проверките не сме имали. Започнаха на 3 март, с проверка от „Защита на потребителите”. Една седмица по-късно – от данъчните. На по-късен етап от полицията ни изискаха да снимаме и предадем всички регистри за чуждестранни и български туристи. Това ни отне доста време – един ден. Малко по-късно имахме проверка от полицията – писмено се даваха обяснения, разглеждаха се документи. Предала съм заверени копия. В момента тече и проверка от НАП. Изпращаме електронно документи”, допълни Динева, която е служителка в общинската администрация и дъщеря на общинския съветник от БСП в курорта Никола Фарфаров. Обектът се намира на емблематично за Сапарева баня място – точно срещу бившата обществена баня.

Къщите за гости и туристически обекти в Сапарева баня са около 120, като едва 19 са изградени с пари от фонд „Земеделие“.