Столтенберг: Надявам се Македония да е член на НАТО до декември

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че процесът на ратификация на протокола за присъединяване на Македония ще приключи до декември и на предстоящата среща на върха на НАТО в Лондон страната ще стане пълноправен член на Алианса.

Изявлението бе направено ден преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел, на която ще участва и македонският министър Радмила Шекеринска.

В отговор на журналистически въпрос Столтенберг подчерта, че след подписването на протокола за присъединяване от страна на съюзниците процесът на ратификация протича много по-бързо, отколкото при Черна гора например. Този процес обикновено продължава около една година, но би било добре, ако ратификациите приключат до декември, когато е планирана да се проведе срещата на лидерите на държавите от НАТО в Лондон.

Столтенберг обяви, че Македония изпълнява критериите за членство в НАТО и още веднъж похвали премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за смелостта им при решаване на спора за името.

Членството на Македония в НАТО е сигнал за Алианса, че политиката на отворени врати функционира успешно и подпомага развитието на просперитета, стабилността и демокрацията в Европа, подчерта Столтенберг. /БГНЕС