МФ: ГЕРБ трябва да възстанови на хазната надвзети субсидии от 5,6 млн. лв., БСП – над 4 милиона

  • Цветан Цветков: Нямаме правомощия да проверим изготвянето на бюджета

ГЕРБ трябва да възстанови на държавната хазна над 5,6 милиона лева, които са надвзети от 26 май 2016-а до края на март на настоящата година, сочат данните на Министерството на финансите. От ведомството публикуваха разбивка на надвзетите средства от политическите сили, тъй като от 1 юли влизат в сила промените в Закона за политическите партии, според които парите, получени над 11 лева на спечелен глас, трябва да бъдат възстановени или удържани от следващи субсидии.

Общата сума, която трябва да бъде възстановена в бюджета, е близо 14,5 милиона лева, от които повече от 4 милиона са дължими от БСП.

1 600 000 лв. трябва да бъдат възстановени от ДПС.

При останалите политически сили сумата е под един милион лева.

Финансовият министър Владислав Горанов е информирал политическите сили и за механизма на възстановяване на надвзетите субсидии. Според него, ако партията не върне доброволно парите, ще й бъде предоставена 70% от следващата субсидия и след това вноските ще намаляват до 50%. Разликата от удържаните и надвзетите пари трябва да бъде върната от политическите сили до края на 2020 година.

Надвзетите суми трябва да бъдат върнати в същия срок и от политическите сили, които вече не получават държавна субсидия. В противен случай – ще бъдат събрани принудително по общия ред.

Сметната палата е нямала механизъм, по който да установи, че от бюджета се дават повече от 11 лева на спечелен глас на партиите. Това каза пред “Хоризонт” председателят на ведомството Цветан Цветков. Според него са необходими широки обществени дебати за размера и отчетността на финансите на политическите сили. Цветков припомни, че сметните палати в други държави имат законно право за контрол не само върху отчета на бюджета, но и върху формирането на перата в него. У нас това не е така, което е довело до колизията с партийните субсидии, обясни Цветков:

“Тези показатели, които са в бюджета, ги приемаме за даденост. Ние не проверяваме как са стигнали до този показател, защото нямаме правомощия да проверим изготвянето на бюджета”./БНР