Борисов: Субсидия от 1 лев, не пипаме ДДС

  • С колко ще бъдат намалени субсидиите, трябва да стане ясно до края на юли – преди ваканцията на Народното събрание

 

ГЕРБ продължава да стои така, както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от един лев. Това каза премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет за партийните субсидии.

“В същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени на разговори от “Обединени патриоти”, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така, както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече”, отбеляза Борисов.

Още тази седмица парламентът ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на държавната субсидия за партиите, реши Съветът на упраляващата коалиция. От “Обединени патриоти” инициират разговорите с аргумента, че решението не трябва да е прибързано. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че партиите в управляващата коалиция имат общо становище, че размерът на субсидиите трябва да бъде намален, но предложението трябва да се гледа в пакет с промени в Закона за политическите партии. С колко ще бъдат намалени субсидиите, трябва да стане ясно до края на юли – преди парламентарната ваканция.

Междувременно зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов обяви, че партията е за редуциране размера на субсидиите за политическите формации на един лев за глас или за цялостното им отпадане.