В Кюстендил обсъдиха теглене на кредит от над 2 млн. лв., нужен за обновяване на театъра и парка

Момент от обсъждането
  • Предвижда се да бъдат изградени 2 фонтана, места за парков и градински шах с големи фигури и др.

 

Театърът в Кюстендил и паркът около него ще бъдат напълно обновени. Това ще стане по проект за реконстукция на общинския театър и изграждане на зона за отдих. По този повод в сградата на община Кюстендил се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на проекта. За да бъде осъществена мащабната инициатива, трябва да бъде поет дългосрочен общински дълг, с който да се осигури собственото съфинансиране по проекта.

Зам.-кметът Надя Каратова внесе яснота по проекта и най-вече финансирането.

5 895 784 лева са необходимите средства за реализиране на проекта, като 2 914 092 лв. ще е безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж”. Съгласно изискванията на оперативната програма община Кюстендил трябва да осигури собствено съфинансиране чрез Фонд за устойчиви градове.

Кредитът ще бъде в размер на 2 981 691 лева. Около 1,6% е максималният лихвен процент, като той се определя в зависимост от това колко рисков бъде преценен самият проект. Срокът на кредита е 20 години, очаква се да има и 36 месеца гратисен период. Месечната вноска по погасяване на кредита се очаква да бъде около 15 хил. лева.

Сред множеството дейности са и строително-монтажните работи. Те включват основен ремонт, енергоспестяващи мерки, подобряване на достъп на лица с увреждания. Проектът предвижда цялостно обновяване на площадното пространство, нови плочки, растителност, декоративни фигури.

Мащабна ще е промяната около сградата на театъра.

„Предвижда се да бъдат изградени 2 фонтана, единият ще е с места за сядане, другият ще е т.нар. сух фонтан. Ще бъдат направени места за парков и градински шах с големи фигури, както и маси за шах. Ще има вградени прожектори в настилката пред театъра, места за сядане и отдих. Ще има пътека, която ще свързва театъра с велоалеята“, заяви зам.-кметът Надя Каратова.

Проектът предвижда реорганизация на паркинга.