• Електронната система за плащане на наложени глоби на чужди граждани в Турция не отчита суми под 20 турски лири

 

До три години затвор за шофиране след употреба на алкохол. Това е само една от тежките санкции за пътни нарушения, които Гърция въвежда от 1 юли.
В Турция пък електронната система за плащане на наложени глоби на чужди граждани не отчита суми под 20 турски лири, предупреждават от Министерството на външните работи.
От 1 юли в Гърция влизат в сила промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до три години затвор или парична глоба за шофиране след употреба на алкохол. Такива са санкциите и за водачи, които управляват кола, ако са психически или физически изтощени, за шофиране по национални или регионални пътища обратно на посоката на движение, по тротоари или площади, както и за неизправен или претоварен автомобил.
Една година лишаване от свобода е наказанието за шофьор, поставил на риск живота на трето лице, а десет години – за причинена тежка телесна повреда. При причиняване на смърт на повече от един човек е възможна и присъда доживотен затвор.

При невнимателно шофиране, което може да предизвика опасност за живота на трети лица или повреда на чужда собственост – до две години затвор.
Междувременно стана ясно и че електронната система за плащане на наложени глоби на чужди граждани в Турция не отчита суми под 20 турски лири, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).
Глобите за неплатени пътни такси под 20 лири могат да се платят на митническото гише за заплащане на такси на граничните пунктове. Автоматичната система за плащане на наложени глоби и санкции беше въведена на 11 април 2019 г. Те се заплащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения. Сумата може да се обжалва, но само след заплащането й.
Генералното консулство на България в Одрин е готово да съдейства на българските граждани на дежурния телефон +90 533 6298164.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0