20 жени от Сдружението на хората с увреждания в Долна баня на поклонническа екскурзия

  • Председателката инж. Светла Стоименова благодари за финансовата подкрепа на кмета Владимир Джамбазов и на шофьора Славчо Дамянов

 

 

Двайсет жени от Сдружението на хората с увреждания “Венетица” в Долна баня с председател инж. Светла Стоименова се отправиха на паметна и незабравима поклонническа екскурзия до свети места на територията на Пловдивската света митрополия. Рано сутринта групата посети катедралния храм “Успение Богородично” в Пазарджик, където запалиха свещ за здраве и благополучие в семействата пред иконата на Божията майка и измолиха от нея сили, кураж и дълголетие. Някои записаха имена за молитва за здраве.

Преди обяд маршрутът продължи към Белащинския манастир “Свети вмчк Георги Победоносец”. И тук в манастирската църква всички отново запалиха свещ, след което изслушаха увлекателния разказ за историята на светата обител от послушницата Светла Хубенова, родом от свогенското село Церово, която вече дванайсет години ревностно служи на Бога и Христовата вяра. Преди тръгване всеки се изми за здраве с лековита вода от бликащото аязмо, някои си наляха вода в шише за вкъщи, след което си направиха и паметна снимка за спомен.

Програмата на поклонническата екскурзия следобед бе до Кукленския манастир “Св. св. Козма и Дамян”. И тук членовете на групата се черкуваха в светата обител, след което си купиха от църковния магазин различни икони и сувенири за спомен или подарък у дома.

Предварително заплануваното посещение на средновековната църква “Свети Димитър” в пазарджишкото село Паталеница не бе осъществено, тъй като служителката от кметството, която отговаря за светата обител, бе спешно отишла командировка в Пазарджик.

Така за края на поклонническата разходка на групата от рилския град, която отседна в емблематично заведение в пазарджишкото село Варвара, остана повече време, където всички се подкрепиха с местни специалитети и вдигнаха наздравица за чудесната екскурзия, заредила ги със здраве, вяра, сили и надежда за по-добър и достоен живот.

Завръщайки се в родната Долна баня в късния следобед, в автобуса групата си попя любими песни, а на финала прозвуча и химнът на Сдружението на хората с увреждания “Венетица”.

Председателката инж. Светла Стоименова на изпроводяк благодари за финансовата подкрепа на община Долна баня и кмета Владимир Джамбазов, както и на шофьора Славчо Дамянов, с пожелание за доскорошна среща.