Кафето може да се окаже разковничето в борбата със затлъстяването

Кафето може да помогне на човек да отслабне и да избегне диабет тип 2, като допринася за изгарянето на излишните калории, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на британски учени. Специалисти от университета на Нотингам твърдят, че изпиването на чаша кафе активизира кафявата мазнина – активната мастна тъкан, която изгаря захари и тлъстини, за да затопли тялото. Тя е различна от бялата мастна тъкан, заради която хората изглеждат дебели.
Учените от университета на Нотингам са проверили теорията си лабораторно и с девет здрави доброволци на възраст средно 27 години. Те е трябвало да не тренират и да не пият напитки с кофеин, алкохол или лекарства девет часа преди тестовете, за които са получавали чаша нескафе или вода. След това били изследвани със скенер, когато кофеинът започвал да действа.
“От предишни изследвания знаем, че кафявите тлъстини са главно в областта на врата – обясни проф. Майкъл Симъндс. – Затова снимахме веднага след като човекът изпиваше кафето, за да видим дали кафявите тлъстини се затоплят”.
Затоплянето означава, че тъканта се активизира и започва изгаряне на мазнини.
Резултатите са положителни. Предстои изследователите да изяснят дали кофеинът действа като стимул, или в кафето има друга съставка, която активизира кафявата мастна тъкан.