• Експерти от АПИ огледаха пропадналия път, от Областното пътно управление обещават укрепване

 

Пет села от община Сатовча са заплашени да останат откъснати от света, след като поройните дъждове от последните дни срутиха пътя. Хората се притесняват, че той ще продължи да пропада. Експерти от АПИ вече са огледали района.

„Всеки ден пътувам по този участък и нещата са сериозни.

Притеснени сме страшно много. Минават автобуси с ученици и караме много бавно по този участък.

Вижда се, че няма място да се разминат две коли”, коментира шофьор пред NOVA.

Кметът на Сатовча изрази своите опасения относно пътя: „Специално този участък е в това състояние повече от три месеца. При обилни дъждове пътят се компрометира и както виждате, е доста опасен с изразена денивелация повече от 20 метра. Хората са много притеснени, по този път пътуват ученици до гимназия в съседното населено място.

Този път е единственият, който обслужва няколко населени места с около 9000 жители, той свързва населените места със София, центъра на България и е важен за ученици, за болни хора, за работещи, за всички”, посочи кметът на Сатовча Арбен Мименов.

Експерти от Областното пътно управление са извършили проверки и обещават укрепване на пътя в най-кратки срокове. „Онзи ден беше извършена проверка и са взети мерки за възстановяване на пътното платно в най-близки срокове.

За този участък има възложено изготвяне на проект, който трайно да укрепи свличането на участъка”, каза Мария Чанова от Областното пътно управление. „Пътят ще бъде укрепен в най-кратки срокове. Експерти на Областно пътно управление – Благоевград наблюдават пътя ежедневно. Бяха извършени проверки от геолози и експерти от АПИ, които дадоха предписания, върху които се изготвя проектът”, обясни тя.