Комитите слизат от планината за „Фолклорна магия“ в Банско

Възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие, ще бъде демонстрирана на второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. Самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ – гр. Банско и сдружение „Перинскиайдути“ ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в последния трети фестивален ден.


На 14 юли (неделя) в 12,00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „Вървеа Гоце и Яне“, тръгвайки към сцената на фестивала в Градски парк. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско.
На фона на тържествения звън на банските камбани комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население – деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.
„Каним всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити“, призовава директорът на фестивала „Фолклорна магия“ Виктор Касъмов. Кметът на общината Георги Икономов също призовава своите съграждани да участват във възстановката на това съдбовно събитие.
Демонстрацията ще бъде част от богатата тридневна програма на фестивала „Фолклорна магия“. На 12, 13 и 14 юли в Градски парк-Банско любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на целодневен конкурс за песни, танци, свирене и обичаи, на традиционни български храни, изложения на стоки, занаяти и традиции от цялата страна. Вечерните концерти ще съберат на една сцена най-големите звезди на народната музика у нас.